Foto: Henrik Montgomery och Fredrik Sandberg/TT

Minskad byråkrati i landstinget ska spara miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande alliansen i Stockholms läns landsting ska de närmaste fyra åren sänka kostnaderna för byråkrati med två miljarder kronor. Tanken är att pengarna som sparas istället ska gå till sjukvård och kollektivtrafik.

Landstinget vill sänka kostnaderna både för inhyrda konsulter och den egna administrationen. Man vill också se till att alla upphandlingar blir affärsmässiga, och att alla it-satsningar samordnas. Pengarna man sparar ska istället läggas på kärnverksamheten, det vill säga sjukvård och kollektivtrafik, skriver Svenska Dagbladet.

– Varje chef i landstinget ska fundera ordentligt innan man använder konsulter. De ska användas restriktivt när vi själva inte har en specialistkompetens. Då behöver man ta in extern hjälp. Nu har alldeles för mycket blivit slentrian när konsulterna nästan uppträder som anställda, säger det nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till SvD.

S: ”Bekräftar att vi hade rätt”

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är inte imponerad.

– I juni krävde vi insatser och att kostnaderna skulle minska med en miljard fram till 2020 men Moderaterna röstade då nej. Nu bekräftar de att vi hade rätt, men vågar inte föreslå något konkret. Men det räcker inte med fina ord och ambitioner när landstingsmoderaterna styrt i hela tio år, säger Erika Ullberg till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.