Upptrissade priser leder till att spekulanter inte rusar till visningar på samma sätt som tidigare. Foto: TT

Minskat intresse på bostadsmarknden

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på bostadsmarknaden ökar i hela Sverige, utom i Stockholm där den dämpas, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

Mäklarpanelen bygger på intervjuer med 448 av företagets mäklare runtom i landet som svarat på hur de upplever Sveriges bostadsmarknad. Enligt panelen ökar efterfrågan på bostadsmarknaden i Sveriges alla regioner, utom i Stor-Stockholm.

– I Stockholm är det inte lika stor rusning till objekten som tidigare, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån, till TT.

Ett skäl tror han är att bostadspriserna i Stockholm har trissats upp till en så hög nivå att många tvekar inför ett bostadsköp.

Låg nyproduktion och låga räntenivå har i sin tur lett till en uppgång för bostadsmarknaden i övriga landet, menar han. Trots att panelens resultat bara bygger på ett begränsat antal mäklares upplevelser ger det en tillförlitlig ögonblicksbild av läget, tycker Lars-Erik Nykvist.

Långt från Stockholmspriser

Maria Tillgren, mäklare vid Fastighetsbyrån i centrala Malmö, håller med om bilden av bostadsmarknaden när det gäller Malmö.

– Vi märker av en ökad efterfrågan både på bostadsrätter och villor. Utbudet på bostäder är extremt lågt och konkurrensen om de bostäder som finns på marknaden är hög. När information om det nya amorteringskravet gick ut i fjol fick bostadsmarknaden en skjuts. Många ville köpa och sälja innan reglerna trädde i kraft, säger Maria Tillgren, som inte tror att Malmös bostadspriser kommer att nå Stockholmsnivå.

– I Stockholm köper många ettor för tre miljoner kronor. Det händer inte i Malmö, säger hon.

Fart på marknad

Per- Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, bekräftar Mäklarpanelens bild av en aktiv bostadsmarknad i Malmö. Däremot tror han inte på en sjunkande efterfrågan på Stockholms bostadsmarknad.

– Före jul mattades bostadsmarknaden i landet av under några månader. Men förra månaden tog den fart igen, även i Stockholm, säger Per-Arne Sandegren till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.