Minst 300 elever och skolpersonal i Sollentuna drabbade av magsjuka. Foto: Arkivfoto: SVT

Minst 300 magsjuka i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Misstankar om att mat från Häggviksskolan kan vara boven i dramat.

En utspridd magsjuka hos minst 300 personer har drabbat elever och skolpersonal i Sollentuna kommun.

– Vi ser en möjlig koppling till Häggviksskolans kök, men den är ännu inte bevisad, säger Elisabeth Thelin, förvaltningschef på miljö- och byggnadskontoret i kommunen.

De första larmen kom i fredags i förra veckan. De insjuknade har fått kräkningar, diarréer, magont och feber. Thelin uppger att en sammanställning på onsdagen talade om cirka 300 drabbade, men tillägger att det kan vara fler när smittan kan ha förts vidare till andra i hemmen.

– Det är väldigt många elever och lärare som har drabbats, konstaterar hon.

Flera skolor drabbade

Kommunen samarbetar med Smittskydd Stockholm för att hitta orsaken till utbrottet och stoppa smittspridningen. Ännu har inga svar kommit från provtagningen. Elisabeth Thelin uppger att hon inte har en exakt siffra över drabbade skolor men kommunen inväntar även svar från en enkät som skickats till fyra av de berörda skolorna.

– Vi vet fortfarande inte vilket virus eller bakterie som har orsakat det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.