Poliser patrullerar Arlanda, bilden är tagen den 22 mars 2016. Foto: TT

Misstänkt för terrorbrott gripen på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig man greps av gränspolisen på Arlanda på fredagsmorgonen. Enligt åklagare Ronnie Jacobsson är han internationellt efterlyst för terrorbrott i Ryssland – som nu begärt honom utlämnad. Han försattes sedan på fri fot efter beslut från åklagare.

Mannen var efterlyst i Interpols register och fastnade i en passkontroll på Arlanda under fredagsmorgonen, enligt åklagare Ronnie Jacobsson.

– Han greps på utresa på Arlanda. Han visade sig vara efterlyst av Ryssland, säger han.

Åklagaren tillägger att misstankarna rör äldre terroristrelaterade brott som ska ha utförts i Ryssland. Den misstänkte mannen har flera medborgaskap.

Ingen svenskkoppling

– Han är medborgare i Ryssland, och i ett annat land. Han har ingenting med Sverige att höra och har, så vitt vi förstår, varit i Sverige en väldigt kort tid, säger Ronnie Jacobsson, till SVT Nyheter.

Åklagaren vill inte i detalj gå in på vilka brott 36-åringen är misstänkt för.

Han släpptes senare på fri fot efter att att ha förhörts av Säpo.

Oklart om utlämning

Mannen har begärts utlämnad till Ryssland och fått en offentlig försvarare. Det är oklart om det – i händelse av att mannen fortsätter hållas i Sverige – kan bli aktuellt med en utlämning.

– Jag bedömer den möjligheten som väldigt liten just nu, säger Ronnie Jacobsson, till SVT Nyheter.

Vid en eventuell utlämning måste det finnas garantier för en rättssäker behandling till Ryssland, säger Ronnie Jacobsson, till TT.

”Rättvis behandling”

– Det handlar om att kolla så att uppgifterna som ligger till grund för utlämning håller måttet. Och att han tillförsäkras en rättvis behandling, säger Ronnie Jacobsson.

– Det blir i så fall en sak för Högsta domstolen eller regeringen. Men vi är inte där ännu.

Enligt Ronnie Jacobsson är det inte ovanligt att internationellt efterlysta fastnar i passkontroller.

– Så sent som i april verkställdes en utlämning av två personer, de var efterlysta i EU-länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.