Misstänkte bombmannen: 28-årig småbarnsfar

Uppdaterad
Publicerad

Det var en 28-årig trebarnsfar som kom till Stockholm för att orsaka död och kaos mitt i julruschen.

Poliser och extrainkallade väktare syntes i dag på Stockholms gator. Men, vem var han egentligen, självmordsbombaren? Och vart var han på väg? Världens blickar riktas nu mot Stockholm och när Säpo i dag försökte bringa klarhet kring lördagens attentat var internationell press på plats.

Enligt Säpo var sprängningen välplanerad – trots misslyckandet. Mannen bar tre olika sprängladdningar. Ett bombbälte, en ryggsäck med bomb och ett föremål som ser ut som en tryckkokare – också det med en bomb.

Flydde i panik

En hypotes är att mannen skulle placera bomberna på tre olika platser, och att bombbältet skulle smälla av som en slags final.

-Jag har svårt att tänka mig, när man gör en sådan här sak, att man inte är ute efter en plats där det finns många människor, där effekten blir så stor som möjligt. Och en sådan plats skulle då ha kunna varit Centralen eller Åhléns, eller kanske något annat varuhus, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Övervakningsbilder som visar hela händelseförloppet. Hur Drottninggatan är full med folk, och så plötsligt detonerar bomben. Klapphandlarna flyr i panik.

”Till 98 procent identifierad”

Enligt Säpo är mannen ”till 98 procent identifierad” som Taimour Abdulwahab al-Abdaly – en 28-årig trebarnsfar med rötter i Mellanöstern, skriven i Tranås men bosatt i Luton, en förstad till London.

-En dag efter morgonbönen satt han med de andra bönedeltagarna vid samlingen. Då tog jag upp det här med extremism och att döda och lemlästa oskyldiga, och betonade att islam tar avstånd från sådant, och att det är emot islam. Efter det hade han inga motargument kvar, utan stormade bara ut, och sedan såg vi honom aldrig mer, säger Abdul Quadeer Baksh, som är ordförande för det islamiska centret i Luton.

Men frågan är om 28-åringen agerade på eget bevåg eller om han hade medhjälpare?

-Erfarenhetsmässigt kan man väl säga det att det här har krävt rätt mycket planering. Han har varit oerhört försiktig, han har förmodligen inte berättat någonting för sin familj ens en gång. Men ändå brukar det finnas medhjälpare i bakgrunden. Personer som är intressenter på det ena eller andra sättet, säger Tomas Lindstrand.

Aleksander Kovacevic

aleksander.kovacevic@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.