Foto: Privat

Misstänkte mördaren berättar om mordet

Uppdaterad
Publicerad

Idag fortsätter rättegången mot den 33-årige man som misstänks för att ha misshandlat 41-åriga Lotta så svårt att hon avled.

Den 33-årige mannen ska ha påverkats både av svartsjuka och droger. I rätten idag berättar han att han knappt minns någonting från kvällen. Men han menar att han hade mått dåligt och sökt hjälp.

– Jag ville ha hjälp med mitt psyke, jag mådde inte bra. Jag hade vanföreställningar. Jag gick på jättehöga doser av anabola, jag gick på 36 ampuller i veckan. Jag har bett om att ta in en specialist om det här, berättar han i rätten enligt Aftonbladet.

Dödsmisshandeln av Lotta

Han ska ha tagit en taxi till Lottas bostad tidigt den 4 juni där hon hittades svårt misshandlad.

– Jag minns ingenting. Jag vaknar upp av att hon låg sönderslagen framför mig, berättar han enligt Aftonbladet.

Erkänner misshandel

Under torsdagens rättegångsdag erkände 33-åringen att han slagit henne men att det inte fanns något uppsåt att döda. Men åklagaren hävdade att mannen hade chans att besinna sig, eftersom han tog en paus i misshandeln.

– Det är precis det som är skillnaden på hur vi ser på gärningsmannens avsikt, sa försvarsadvokaten Krister Jansson, till SVT Nyheter Stockholm då.

På tisdag är sista rättegångsdagen.

LÄS MER: Mordet på Lotta

Detta har hänt

Den 41-åriga kvinnan blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari i år och de inledde en relation. För kvinnan blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier.

Lördagen den 4 juni misshandlades hon i sin lägenhet i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avled. 33-åringen ringde själv polisen och greps på plats.

Kvinnan hade tidigare polisanmält honom för misshandel och han hade varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Några dagar innan misshandeln lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

33-åringen är åtalad för mord. Han är även åtalad för grov fridskränkning bestående av bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

Mannen är sedan tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott, varav flera mot tidigare flickvänner. 2004 misshandlade han en man i Fagersta så svårt att han avled en tid senare.

Han har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, som enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket inte visar att han led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet