Väljarstödet för Moderaterna i Stockholm har sjunkit kraftigt sedan årsskiftet. Foto: TT

Moderaterna i Stockholm backar stort

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har traditionellt varit ett starkt fäste för Moderaterna. Men väljarstödet i länet har sjunkit kraftigt sedan januari, enligt nya siffror som Novus tagit fram åt SR Ekot.

Moderaterna har på två månader tappat mer än sex procentenheter i Stockholms län inklusive Stockholms stad. Partiet har gått från 27,1 procent i januari till 20,6 procent i mars.

Väljarstödet för Moderaterna har varit vikande sedan maj 2016 men det kraftiga tappet kom efter det att partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

”Tuff tid”

Tidigare i veckan har flera opinionsmätningar visat att Moderaterna inte längre är Sveriges näst största parti och vid gårdagens öppningstal på partiets kommundagar i Karlstad försökte partisekreteraren Tomas Tobé ingjuta mod hos partikamraterna.

-Vi har just nu en tuff tid för vårt parti och det kommer att fortsätta blåsa snålt ett bra tag till. Men ärligt talat. Att jobba i motvind är en del av en moderaternas dna, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet