Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Sjöfartsverkets nya mätningar av djupet i skärgården. Foto: SVT

Moderna mätningar i skärgården för säkrare båtliv

Publicerad

I grundare vatten, som i skärgården, kommer i många fall uppgifterna om grynnor och grund från mätningar gjorda med handlod på 1800-talet. Nu vill Sjöfartsverket ändra på det.

Sjöfartsverket kommer att börja mäta djupet i utvalda områden i Stockholms skärgård. Det är platser där många fritidsbåtar rör sig och satsningen kommer att bekostas till en början av intäkter från sjökortsförsäljning.

– Det är väldigt glädjande att vi kan sätta igång den här efterlängtade satsningen som kommer höja sjösäkerheten. Med hjälp av information från de som använder sjökorten kommer vi att genomföra punktinsatser och prioritera de områden som har störst behov, säger Magnus Hovberg, produktionschef på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Satsningen kommer efter samarbete med båtlivsorganisationer som överlämnat underlag om problemområden till Sjöfartsverket.

– Det är positivt att vår dialog med Sjöfartsverket nu ger konkreta resultat som förbättrar sjösäkerheten. Redan till nästa sommar kommer några områden, där våra medlemmar har upplevt brister, kunna bli uppdaterade, exempelvis i Stockholms skärgård, säger Fredrik Norén, generalsekreterare i Svenska Kryssarklubben.

Sjöfartsverket har tillsammans med andra myndigheter ansökt hos regeringen om en komplett sjömätning av grunda vatten för att få till en långsiktig finansiering.

Så här går sjömätning till

Modern sjömätning sker med ett flerstrålande ekolod som skickar ut mängder av strålar som kartlägger botten när fartyget tar sig fram. Informationen verifieras och läggs sedan in i den nationella djupdatabasen och kan användas för att göra sjökort.

Sjöfartsverket har i dag fem fartyg som mäter svenska vatten mellan februari till december.

Källa: Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.