Mohammed återvände hem efter beskedet om att hans bror dött i en explosion. Foto: SVT

Mohammed: ”Min familj ringde och sa att jag måste komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

De asylsökande som återvänder till sina hemländer gör det ofta på grund av familjen. Men det är inte bara på grund av strandade planer på att få hit dem. SVT var med när Mohammed tog tillbaka sin asylansökan på Migrationsverket.

– I det här dokumentet som du kommer att skriva under så står det att du härmed tar tillbaka din ansökan om asyl, statusförklaringar, resedokument och uppehållstillstånd. Det är som ett paket när man ansöker om asyl, säger handläggaren bakom skrivbordet på Migrationsverket i Hallonbergen.

Missa inte: SVT har gjort en dokumentär som dyker ned i varför flyktingar återvänder efter att ha riskerat liv och offrat förmögenhet

Återvändarna

Mohammed nickar och skriver på pappret där han blivit tillsagd. Handläggaren vill veta varför Mohammed drar tillbaka sin asylansökan. Men Mohammed konstaterar bara kort att det inte handlar om Sverige, det gäller Irak.

Snart börjar historian nå ytan.

– Min familj ringde och sa att jag måste komma hem, men de gav mig ingen anledning, säger Mohammed.

Brodern dog i explosion

Han tvekar först och kan sedan inte hålla tillbaka längre för klumpen i halsen har blivit för tjock. Samtalet tar en paus innan Mohammed fortsätter:

– Min bror är polis och skulle gå in i en byggnad där de trodde att IS befann sig, säger han och förklarar att han nåddes av beskedet via internet.

– När de gick in i byggnaden exploderade allting, säger Mohammed.

Brodern är död och familjen behöver honom hemma. Dagen efter flyger han hem för att återförenas med sin familj i Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återvändarna

Mer i ämnet