Foto: TT/SVT

”Mördarna sköt varningsskott”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens dubbelmord är det svårt för Rinkebyborna att smälta det som hänt. En person som SVT Nyheter pratat med säger att gärningsmännen sköt varningskott mot kaféet. Därefter sköts bröderna till döds.

– Jag gick ut från kaféet innan allt började, säger hen.

Under måndagen var det lugnt i hela Rinkeby. Många pratade om fredagens dubbelmord. En förbipasserande som SVT Nyheter Stockholm stöter på berättar sin version av händelseförloppet, hen befann sig i restaurangen strax innan skottlossningen.

– Vi gick ut från restaurangen fem minuter innan allt började. Jag skulle bara iväg och göra ett ärende, mitt thé som jag hade beställt var fortfarande kvar på bordet, det är helt sjukt.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Hen berättar också att det befann sig sex personer inne i restaurangen vid skjutningen, och att de första skotten avlossades mot ytterdörren som en varning, innan mördarna gick in i restaurangen.

– Bröderna sprang iväg från sina platser när allt började, hade de suttit kvar så kanske de skulle ha skjutit ner alla som fanns där, berättar hen.

Det är ett känsligt ämne och många vågar inte öppet prata om dödsskjutningen för ingen vill hamna i skottlinjen.

”Vi behöver alla krafter”

Polisen har under hela dagen varit närvarande vid mordplatsen och de kommer vara kvar till veckan ut. Ann-Margarethe Livh är bostads- och demokratiborgarråd ( V), men också Rinkeby som i flera år har drivit olika frågor i området. Hon menar att vapentillgången bör tas på större allvar.

– Det har aldrig varit så mycket vapen i hela Stockholm och Rinkeby som det är nu, polisen måste ta detta på allavar.

Som politiker, vad ska ni göra för ett tryggare Rinkeby?

–  Vi förutsätter att polisen fortsätter att patrullera, vi har nattvandrare och väktare jag är övertygad om att människor kommer att känna sig trygga, men det kan ta lite tid till dess, säger Ann-Margarethe Livh ( V).

Samlas för samtal

Lokala krisgruppen, moskeér och stadsdelsförvaltningen har under kvällen samtalat om hur de ska gå vidare och hantera situationen just nu.

– Just nu försöker vi prata med människor, det är mycket känslor och folk är ledsna och upprörda och då gäller det att fånga upp samtal och prata om det som har hänt, säger Habane Hassan från krisgruppen i Rinkeby.

– Vi har kontakt med familjen och försöker erbjuda dem hjälp med sorgarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet