Stöd för kvinnor i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll möttes flera kvinnor upp i Husby iklädda shorts och andra lättklädda sommarplagg. Anledningen var att kvinnor känner sig allt mer begränsade i Husby.

Bakgrunden är en omdebatterad debattartikel i Aftonbladet, där Zeliha Dagli från Husby skriver att hennes rörelsefrihet har blivit mer och mer begränsad.

– Vi var ett litet gäng som trotsade vädret. Zeliha Dagli tog med oss till ett kafé där träffade flera av hennes vänner. Vi hade ett intressant samtal och kvinnor fick prata om deras upplevelser. Kvinnor upplever att de har starkt press om hur man ska klä sig och hur man ska bete sig, säger Linda Nordlund som är Förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet.

Under mötet berättade en av kvinnorna hur hon upplevde det obehagligt att besöka Husbybadet. Hon upplevde att män stirrade på henne och gav obehagliga blickar om hon inte bar heltäckande dräkt.

– Det finns en otrygghet här. Många upplever att Husby blir som ett eget samhälle. För oss var det viktigt att åka dit och lyssna på dessa kvinnor, säger Linda Nordlund.

Zeliha Dagli uppskattar stödet från i Liberala ungdomsförbundet. Hon har tidigare berättat för SVT hur hon upplever Husby mer fundamentalistisk och att kvinnor blir mer begränsade i området.

 – Det känns jättefint att de kommer hit, det gläder mig jättemycket, säger Zeliha Dagli till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.