Motorcyklister och mopedister kan börja tvingas betala p-avgift. Idag hölls demonstrationer i Stockholm. Foto: TT

Motorcyklister rasar – ska tvingas betala p-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad vill att motorcyklister och mopedister ska börja betala för sig när de parkerar. Idag demonstrerade många motorcyklister mot förslaget.

50 procent av vad en bilist får betala i parkeringsavgift. Det är vad förslaget innebär. ”Fruktansvärt orättvist” tycker motorcyklisterna, som idag parkerar gratis.

– I alla andra storstäder runtom i världen gör man det enklare för motorcyklister och mopedister för att minska trängsel och öka framkomligheten. Jag tycker att det är frukstansvärt orättvist, säger Maria Nordqvist från föreningen Sveriges Motorcyklister, som idag var på plats vid demonstrationen.

Tio kronor i timmen

Stockholms stad genomför en stor parkeringsreform som bland annat innebär att MC-rutorna som tidigare varit gratis, kommer kosta tio kronor i timmen.

– Det finns ingen rimlighet i förslaget, säger Maria Nordqvist.

Förslaget kommer gå igenom

Men förslaget kommer ändå gå igenom, säger Daniel Helldén (MP), trots demonstranternas önskan.

– Jag förstår att de inte tycker om det här, men vi bedömer att vi måste göra det här i stan', säger Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholms trafiknämnd.

Förslaget klubbas den 13:e juni. Det är ännu inte bestämt när de nya bestämmelser kommer träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.