Lars Nyström, arbetsmiljöchef på MTR Nordic.

MTR-chef: ”Det är inte gjort över en natt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett huvudskyddsombud vid företaget MTR anmält företaget till Arbetsmiljöverket svarar nu arbetsmiljöchefen på kritiken.

– Vi för alltid diskussioner om säkerhet och trygghet. Det är inget nytt problem. Jag tycker att vi jobbar med att åtgärda de punkter som nämns i anmälan, säger Lars Nyström som är arbetsmiljöchef på MTR Nordic.

Enligt arbetsmiljöchefen finns det ingen konflikt med facket. Missnöjet som presenteras i anmälan kommer lite som en överraskning för Lars Nyström, som ser det som ett ständigt pågående arbetsmiljöarbete. Det står i kontrast till det som skrivs i huvudskyddsombudets anmälan, där man tycker att det är ”mycket snack och lite verkstad” från företagets sida.

Facket efterlyser bättre larm och övervakningskameror

I anmälan efterlyses flera åtgårder från arbetsgivarens sida:

  • Bättre larm, övervakningskameror med mera.
  • Mer fysisk bevakning.
  • Utbildning av all personal som riskerar att utsättas för hot och våldssamma situationer. Enligt huvudskyddsombudet har det funnits erbjudande om gratis utbildningstillfälle från parterna Almega/ST/Seko som MTR inte deltagit i.

– De här frågorna diskuterade vi ihop med skyddskommitén senast den 13 december 2016. Och där ingår representanter för arbetsgivare, fackförbunden ST och SEKO och skyddsombud. Vi jobbar redan ihop med trafikförvaltningen för att åtgärda de här problemen tillsammans. Vi har väktare som vi kan styra om och sätta in när vi får indikationer på att de behövs. Vi har även samarbete med lokal polis och lämnar över övervakningsfilmer till dem när något har hänt, säger Lars Nyström.

”Pågående arbete”

SVT: Varför är man från arbetstagarnas sida fortfarande missnöjda?

– Trafkiförvaltningen äger anläggningen. Vi kan inte bara gå dit och sätta upp kameror. Det är frågor vi måste diskutera med dem. Det pågår byte av nycklar och passersystem. Allt som har med skalskydd att göra är ett pågående arbete. Det är inte gjort över en natt, säger Lars Nyström.

Enligt Arbetsmiljöchefen skedde åtta fall av intrång 2016. I samtliga fall sprang klottrarna från platsen. I ytterligare 23 fall hittade MTR klottrade vagnar, men då var klottrarna redan borta.

– Ingen av de här gångerna har det skett någon konfrontation, handgemäng eller liknande, säger Lars Nyström.

Egna utbildningar

SVT: Ni får kritik för att er personal inte deltagit i säkerhetsutbildning som funnits. Vad säger du om det?

– Nej vi har inte deltagit i det som Almega erbjuder. Vi har egna utbildare i sådana här frågor. Vår utbildning handlar om att handskas med situationer innan det uppstår hot och våld. Det handlar om hur man formulerar sig och hur man möter folk. Om man väljer ett smart sätt så kan man avvärja att det blir en obehaglig situation. Proffessionellt bemötande kan ju förebygga hot och våld, säger Lars Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.