Foto: SVT/TT

Muminskaparens okända konst visas upp

Uppdaterad
Publicerad

För de flesta är kanske Tove Jansson mest känd för Mumintrollen men i en vandringsutställning på Millesgården visas hennes konstverk, porträtt och karikatyrer upp.

– Nu är det verkligen dags att vi ser Tove Jannson som den mångfacetterade renässansmänniska som hon var. Jag har gått omkring här och häpnat över hur skickligt hon målar och teckningarna är så precisa och exakta så att det är något oerhört, säger Millesgårdens museichef Onita Wass.

Konst och karikatyrteckningar

Tove Jansson är för många kanske mest känd som författaren till Mumintrollen men nu visar Millegårdens upp hennes konst, illustrationer och kariatyrteckningar. Utställningen är en vandringsutställning och kommer från konstmuseet Ateneum i Helingfors. 

Enligt Ateneums intendent Sointu Fritze så är Tove Jansson ständigt aktuell.

– I synnerhet i den värld vi lever idag så är det som Tove representerade, som hennes värderingar humanism, öppenhet och tolerans sådant som fortfarande håller och har ett aktuellt budskap. Hon är en lysande konstnär och det är något som består, säger Sointu Fritze.

– Under 2014 då vi firade Tove Janssons 100- årsjubileum hade vi hade nästa 300 000 besökare. Då hände det mycket kring Tove Jansson men intresset har inte minskat , säger konstmuseet Ateneums Sointu Fritze.

Blidö förebild för Mumindalen

Tove Jansson föddes 1914 och tillbringade sina barndoms somrar i Stockholms skärgård. Blidö blev förbild för Mumindalen och böckerna om Mumintrollen fick tidigt en trofast svensk  publik. Den egna familjen var Tove Janssons stora inspiration och en förutsättning för hennes karriär och konstnärskap, som riktar sig till alla åldrar.

Tove Jansson egna familj var hennes stora inspirationskälla.

– Den äldre generationen kanske njuter av måleriet men vi har ett barnrum med de välbekanta figurerna och där man kan gå på knappjakt och leta knappar i utställningen, säger Onita Wass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.