Musik ska ge en annan bild av Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Ofta när det rapporteras om Rinkeby så handlar det om brott och problem. Men nu ska bilden av Rinkeby ändras – med hjälp av musik.

Utanför grillkiosken vid Rinkeby torg träffar vi Jaffar. Han kommer vara med i musiktävlingen som just nu pågår för att ta fram en låt om Rinkeby som visar upp en annan, positiv, bild av stadsdelen.

– Du har hört talas om oss, men vad vet du om byn? Du har sett oss på tv, men mycket döljs om byn? Ni får höra om misshandel, rån och inbrott, skottlossningar, upplopp utan avbrott. Men ge mig några sekunder och du kommer lyfta hatten – vad vet du om barn som talar flera språk som flytande vatten, rappar Jaffar.

– Förstår du? Det finns mycket mer än inbrott och skottlossningar som media pratar om, fortsätter han.

”Det är helt fantastiskt här”

Och han får medhåll från Salih Topal som jobbar på grillen.

– Media målar en helt annan bild än av hur Rinkeby är egentligen. Det är väldigt varma människor här. De är hjälpsamma, väldigt generösa mot varandra och ställer upp för varandra. Det är helt fantastiskt, säger Salih Topal, som är positiv till tävlingen.

– Det är någonting bra, tycker jag. Ungdomarna kan engagera sig i det de brinner för.

”Bra chans för ungdomarna att berätta om sin syn”

Alla får skicka in bidrag till musiktävlingen, och vinnarlåten kommer sedan att produceras av musikproducenten och låtskrivaren Hamed ”K-One” Pirouzpanah, som bland mycket annat varit med och skrivit Sanna Nielsens låt ”Undo”, Oscar Zias ”Yes We Can”, Alcazars ”Blame It on the Disco” och Eric Saades ”Sting”. ”K-One” har också producerat ett antal hiphopartister i sin studio i Folkets Hus vid Rinkeby torg.

– Folk kommer fram och frågar om tävlingen och vill ha tips. ”Hur ska vi spela in?”, ”Hur ska vi skicka in låtarna?”. Och jag försöker pusha ungdomarna som jag känner, det är en bra chans för dem att synas och berätta om sin syn på Rinkeby, säger Hamed ”K-One” Pirouzpanah.

Vill lyfta fram talanger och berättelser

Bakom tävlingen står det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder, som just nu håller på att utveckla Rinkebystråket.

– Vi vill lyfta fram talanger. Vi vet att musik engagerar och musik är ett bra uttrycksmedel för att få människors egna berättelser. Det är det vi också är ute efter i den här tävlingen, att lyfta fram boendes egna berättelser om sitt område, säger Gabriella Granditsky Svenson, huvudprojektledare för Rinkebystråket på Familjebostäder.

”Det finns värme här”

Hamed ”K-One” Pirouzpanah har även en studio inne i stan men återkommer hela tiden till Rinkeby.

– Det är bra här, det är jättesoft. Det finns alltid folk här. Alla hälsar på varandra och pratar med varandra. Det är alltid liv här ute, även klockan tolv på natten, och folk känner varandra. Det finns värme här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.