Muthärvan kan skada Peab

Uppdaterad
Publicerad

En fällande dom i muträttegången i Solna kan leda till att Peab förlorar flera uppdrag. Men Peab själva är inte oroliga.

På torsdagen fortsätter rättegången om muthärvan kring arenaprojektet i Solna. En fällande dom kan leda till att kommuner kan vägra att handla av byggbolaget Peab. Men regelverket är luddigt och Peab själva tror inte att fällande domar skulle påverka företagets affärer.

Stockholmsarenan, tunnelbygge för citybanan och så förstås; den nya nationalarenan i Solna. Byggjätten Peab är ständigt aktuell i stan.

Samtidigt står företagets storägare Erik Paulsson och den före detta vice vd:n Anders Elfner åtalade för grov bestickning i samband med arenabygget i Solna. Om de fälls kan mycket stå på spel.

-Det finns en bestämmelse i lagen om offentlig upphandling som säger att man får utesluta en leverantör som har dömts för brott avseende yrkesutövningen, säger Ellen Hausel Heldahl

avdelningschef på konkurrensverket

I blåsväder igen

Det är inte första gången Peab hamnar i blåsväder. I Falun pågår en förundersökning om mutbrott efter att flera av kommunens tjänstemän bjudits på resor av Peab.

Bolaget var även inblandat i muthärvan i Göteborg och den så kallade asfaltskartellen i Linköping, där de faktiskt fälldes.

Inte oroade

Men sen domen 2007 har företaget kunnat fortsätta bygga åt kommuner. Och de är inte oroade över vad som kan hända om muträttegången i Solna leder till fällande domar. Om de åtalade ens kan ses som bolagets företrädare eller inte, råder det delade meningar om.

– Åtalet är inte riktat mot Peab som bolag eller någon anställd i Peab. Vi har frågat en rad experter i upphandlingsrätt vad som kan hända om det blir fällande domar, det finns ingen risk att Peab utesluts mot lagen om offentlig upphandling, säger Niclas Brantingson informationschef på Peab.

Ellen Hausel Heldahl på konkurrensverket håller inte med.

-Generellt är företrädare för företag som döms för brott grund för uteslutning. Med företrädare kan avses både VD och ägare eller personer som tecknar firma för bolaget, säger hon.

Dålig koll på regler

Medan de som företräder Solna stad i arenaprojektet har tvingats avgå fortsätter Erik Paulsson som vanligt med sina uppdrag.

Åsa Dickson

asa.dickson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.