Nej till folkomröstning i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Det blir av allt att döma ingen folkomröstning i Botkyrka om försäljningen av allmännyttan i Alby. Det var för många namn på listorna som inte stämde för att valnämnden skulle kunna godkänna dem.

Kommunens planer på att sälja ut 1.200 kommunala lägenheter i Alby har varit en känslosam fråga. Arga och besvikna Albybor har bildad ”Alby är inte till salu” där man samlat in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning.

Många röster föll bort

Under torsdagskvällen räknade valnämnden igenom de 6.500 namnen som har samlats in, men underskrifterna räckte inte riktigt ända fram.

Protester mot försäljning i Alby

– När vi kollade namnen mot befolkningsregister så var det många som inte hade rösträtt här. Några hade skrivit på flera gånger. Jag trodde att det skulle vara namnunderskrifter som inte skulle bli godkända, men inte så pass många, det säger Lars Nyberg (S), ordförande i valnämnden i Botkyrka.

Folkintiativ krävs för folkomröstning

För att få igenom en folkomröstning så krävs det att en tredjedel i fullmäktige har röstat för, men det ska också finnas ett folkintiativ, alltså ska 10 procent av invånarna skriva under för en folkomröstning. Mats Einarsson (V) från vänsterpartiet är besviken över kvällens resultat.

 – Det är naturligtvis en besvikelse, i synnerlighet för kampanjen ”Alby är inte till salu” som verkligen hade hoppats på att man skulle ha nått upp till de tio procenten. Nu har Albyborna inte möjligheten att säga sitt om den här försäljningen och det beklagar jag, säger Mats Einarsson (V), ledamot i valnämnden.

Mycket talat för försäljning

Nu ser det alltså ut som att det blir ett ärende om försäljning på ett extra möte den 26 juni. ABC har försökt att nå ”Alby är inte till salu” utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot försäljning i Alby

Mer i ämnet