En stentavla och två statyer från 1600-talet lyfts ner från ett gravkor och restaureras. Foto: SVT

Norrsunda kyrka renoveras – statyer från 1600-talet bevaras

Uppdaterad
Publicerad

Norrsunda kyrka i Rosersberg genomgår just nu en renovering för flera miljoner kronor. Bland annat ska en stentavla och två statyer från 1600-talet lyftas ner från ett gravkor. Men statyerna är ömtåliga.

Norrsunda kyrka är från medeltiden och har ett tillbyggt gravkor från 1600-talet. Med cirka 400 år på nacken har dock gravkoret sett bättre dagar – och nu ska det renoveras.

– Vi restaurerar kyrkan och ett stormaktskor från 1600-talet. Vi flyttar ner en hel vägg och ska bygga upp den och två fantastiska statyer igen, berättar Susanne Jensen, kanslichef på Svenska kyrkan i Märsta.

Vill bevara och återanvända

Målet är att i största möjliga mån använda sig av de ursprungliga delarna.

– Utmaningen är att vi ska spara och laga så mycket gammal sten som möjligt. Men viss sten har frusit sönder med åren, säger Per Smeds, platsansvarig.

”Tagna av väder och vind”

När SVT besöker Norrsunda kyrka har det blivit dags att ta ned stentavlan och de två statyerna som har suttit på gravkorets gavel.

– De är unika på sitt sätt och gjorda i yttersta världsklass. Det känns som att vi har ett uppdrag att rädda dem, säger Susanne Jensen och fortsätter:

– De är tagna av väder och vind men är i förhållandevis gott skick, och det är fint inför framtiden att kunna bevara dem, säger Susanne Jensen.

Susanne Jensen, kanslichef på Svenska kyrkan i Märsta. Foto: SVT

Ett mångmiljonsprojekt

Renoveringen av Norrsunda kyrka har fått finansiering utifrån. Uppsala stift har gått in med kyrkoantikvarisk ersättning, ett bidrag med totalt 90 procent.

– Utan det skulle det vara väldigt svårt för den lokala nivån att finansiera det här. Det är ett mångmiljonsprojekt, säger Susanne Jensen. 

De gamla statyerna ska nu restaureras och kommer därefter att lyftas in i kyrkan. Till gravkoret ska två helt nya statyer göras.

– Det är ett unikt projekt i sig att man får hugga ny statyer. Det blir spännande.

SE HELA INSLAGET HÄR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.