Foto: SVT

Norrtälje sjukhus tar helhetsgrepp på demensvården

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blir dementa och det märks inte minst på sjukhusen. Den geriatriska vårdavdelningen 1 på Norrtälje sjukhus kommer därför att utbilda all personal i demenskunskap denna vår.

Utbildningen gör att avdelningen blir Silviacertifierad vilket innebär att alla på avdelningen, städaren så väl som överläkaren, har blivit godkända efter genomgången utbildning i hur patienter med demenssjukdom bör bemötas.

En som redan hunnit utbilda sig är Anna-Karin Höglund som därmed är en certifierad Silviasjuksköterska.

– Hela avdelningen får kunskap i hur vi ska bemöta förvirrade patienter på rätt sätt, säger hon och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt, vi är andra sjukhuset i Sverige som genomför det här. Det blir så mycket enklare för både patienter, anhöriga och personalen när alla får den här kunskapen.

Stort utbildningsbehov

Utbildningen är tre dagar lång och sker i regi av stiftelsen Silviahemmet. Finansieringen ordnas inom ramen för landstingets satsning Arbetsmiljölyftet.

Margareta Söderman är enhetschef och hon ser ett stort behov.

– Egentligen skulle hela sjukhuset få den här utbildningen för vi har väldigt många äldre personer på alla våra avdelningar, säger hon. 

Kunskap att bemöta rätt

Att det inte räcker med empati och sunt förnuft när det gäller att veta hur förvirrade patienter ska bemötas, det framgår av en episod när en undersköterska skulle erbjuda en kvinna att ta en morgondusch.

Anna-Karin Höglund berättar:

– God morgon, det är tisdag och solen skiner. Du ska få komma upp och duscha. Men patienten ligger kvar i sängen och drar täcket åt sig. Hon vill inte bli duschad där hon ligger i sängen. Hon förstår inte att hon först ska komma upp, gå in i badrummet och där få sin dusch. Så det gäller att ha kunskapen att säga saker på rätt sätt, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.