Nu avgörs Karolinskas rykte

Uppdaterad
Publicerad

Fuskade den kirurg som opererade in konstgjorda luftstrupar på hjälplösa patienter eller inte? På fredag offentliggör Karolinska institutet (KI) sitt beslut. Betydligt mer än en enskild läkares rykte står dock på spel.

Den aktuella kirurgen misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter tre operationer med konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Två av patienterna har dött och den tredje är sedan två år under intensivvård.

Läkaren misstänks också ha saknat etiska tillstånd för de experimentella operationerna och för att ha fifflat med sina forskningsresultat.

Hårda lögner

När anklagelserna mot kirurgen kom upp till ytan fick Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, i uppdrag av KI att utreda anklagelserna.

Utredningen, som blev klar i maj, blev en förödande kritik av hur fakta hanterats i forskningsartiklarna. På punkt efter punkt konstaterade Gerdin att den bild som kirurgen gett inte har stöd i journalerna. Ibland, säger han, förekom direkta lögner.

– Som lögnen att det fanns etiskt godkännande, vilket det inte fanns. Det är bara att läsa, så förstår man. Det är grundskolespråk, säger Bengt Gerdin.

Dragen vid näsan

Men betydligt mer står på spel än en enskild läkares rykte. Enligt Bengt Gerdin måste Karolinska institutet nu strama upp rutinerna för att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Om inte KI tar det här som en av de bästa förevändningarna att öka kvaliteten så gör KI bort sig.

Bengt Gerdins yttrande är dock bara ett av runt 40 olika yttranden som ingår i utredningen. Han vet inte vad beslutet blir imorgon, men för egen del är han helt säker på sin sak: kirurgen fuskade.

Åklagare utreder

Operationerna vid Karolinska universitetssjukhuset är polisanmälda och åklagare har inlett en förundersökning. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tidigare slagit fast att operationerna var olagliga och Läkemedelsverket har polisanmält dem, eftersom man inte sökt tillstånd för klinisk prövning innan operationerna utfördes.

Även Smer, Statens medicinsketiska råd, har nyligen inlett en utredning för att se över den gråzon där forskning och vård möts.

Källa: Svenska Dagbladet, Läkartidningen, med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.