Avdelning 77 kommer under kvällar och nätter inte vara bemannad med sjuksköterskor. Foto: TT

Nu försvinner sjuksköterskorna från avdelning på Danderyds sjukhus

Publicerad

På Danderyds sjukhus öppnar man från och med måndag den 26 juni upp en avdelning som under kvällar och nätter saknar sjuksköterskor. Istället är det undersköterskor och underläkare som kommer att få ta hand om patienterna.

Genom att ha denna något annorlunda bemanning hoppas man på sjukhuset slippa stänga så många vårdplatser och även förbättra arbetsmiljön för dem som arbetar under sommaren. Nyckeln till att det ska fungera är att rätt patienter hamnar på avdelningen.

LÄS MER: Danderyds sjukhus vill öppna utan sjuksköterskor

– Vi öppnar 12 stycken slutenvårdsplatser med en lägre vårdnivå. Patienter som passerat akuten men bedöms ha ett fortsatt behov av vård, säger Andreas Kling som kommer ha ansvar för avdelningen som under majoriteten av dygnet saknar sjuksköterskor.

Andreas Kling, vårdchef på Danderyds sjukhus. Foto: SVT

Men kan det inte äventyra patientsäkerheten när man plockar bort sjuksköterskorna?

– Jag tror inte att det gör det. Vi har sett tidigare somrar att det finns patienter som är i behov av vård men inte akut vård då kan detta vara ett komplement till övriga vården.

Vårdförbundet: ”Pest eller kolera”

Vårdförbundet på Danderyds sjukhus är skeptiska till denna lösning under sommaren. Extrainsatta möten har hållits där både facken för läkare och övrig vårdpersonal varit kritiska.

– Ur ett patientperspektiv är det här inte bra. Men det är ju arbetsgivaren som ansvarar för den biten. Om alternativet är att stänga vårdplatser så är det lite som att välja mellan pest eller kolera, säger huvudskyddsombud Ann-Sofi Björkman.

Tillfällig lösning

Redan i augusti ska modellen utvärderas. Andra sjukhus i Stockholms län har hört av sig och varit nyfikna på hur man på Danderyds sjukhus lagt upp arbetet på avdelningen. Andreas Kling som är vårdchef poängterar att detta inte är tänkt som en permanent lösning.

– Vår strävan är att vi ska kunna ha sjuksköterskor på alla pass och alla avdelningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.