Foto: TT arkiv

Nu JO-anmäler Macchiarini även KI

Uppdaterad
Publicerad

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini anmäler KI till justitiombudsmannen (JO)

För ganska precis en månad sedan slog kirurgen Paolo Macchiarini tillbaka och anmälde Centrala etikprövningsnämnden till JO. Macchiarini anser bland annat att han blivit felaktigt behandlad då han inte fick chansen att försvara sig innan anklagelserna blev offentliga.

Nu riktar Macchiarini sina anklagelser mot Karolinska Instituet, hans arbetsgivare under sin fem år långa karriär som gästprofessor i Sverige. På punkt efter punkt, går han till angrepp mot KI och de anklagelser om forskningsfusk som riktats mot honom.

Macchiarini-skandalen

Sju sidor lång anmälan

”I wish to complain about Karolinska Institutet's handling of accusations...”

Så inleder Paolo Macchiarini sin sju sidor långa anmälan till JO. Därefter räknar Macchiarini upp ett antal medicinska publikationer som kritiserats för att innehålla felaktigheter och därmed vara oredlighet i forskning. 

”Jag anser inte att KI hanterat dessa anklagelser korrekt vilket lett till förtal och professionell skada för mig och ett stort antal medförfattare. Jag är inte tillräckligt bevandrad i svensk lagstiftning när det gäller den här typen av undersökningar, men enligt uppförandekoden för europeisk forskningspolicy ska ärenden behandlas med: omsorg, opartiskhet, sekretess och tydlighet.” 

Paolo Macchiarini återger sedan händelseförloppet kronologiskt från 2013 fram till november 2016.

”Det handlar inte om dålig praxis”

”Resultatet har blivit att ärendet inte fått en rättvis bedömning och förtal av de som stått anklagade för vetenskaplig oredlighet. Jag tror inte att det här bara är en fråga om dålig praxis på KI, utan om personer som agerar i egna intressen och skadar andra avsiktligt, vilket är långt mer förkastligt” skriver Paolo Macchiarini och avslutar:

”Jag vill det här fallet ska utredas av JO så att anklagelserna om vetenskaplig oredlighet kan bedömas på ett rättvist och korrekt sätt av oberoende experter utan intressekonflikt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet