En karta visar var närmaste hjärtstartare finns. Foto: SVT.

Ny app räddar liv vid hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Chansen att överleva ett hjärtstopp fördubblas om man får hjärt-lungräddning innan ambulans anländer, visar ny forskning. Och nu kommer det en app som visar var närmaste hjärtstartare finns.

I Stockholms län finns det runt 3.000 registrerade hjärtstartare utplacerade på offentliga platser.

En apparat som kan innebära skillnad mellan liv och död.

– Ny forskning visar att överlevnadschansen fördubblas om man får hjärt-lungräddning innan ambulans anländer, säger Mattias Ringh, som är forskare vid centrum för Hjärtstoppsforskning till SVT Nyheter Stockholm.

Men i akuta lägen kan det vara svårt att veta exakt var hjärtstartarna finns.

Därför lanseras idag en ny gratisapp med kartor som visar var man kan hämta närmsta hjärtstartare.

– Hjärt-lungräddningen är jätteviktig, men om den dessutom kombineras med en hjärtstartare kan sju av tio patienter räddas till liv, säger Mattias Ringh.

13.000 sms-livräddare

Sedan 2010 finns det ett nätverk i Stockholms län med runt 13.000 frivilla hjärt-lungräddare som larmas via sina mobiltelefon när en person i närheten fått hjärtstopp.

För dem, och alla andra som vill hjälpa till, är den nya appen ett välkommet hjälpmedel.

– Det blir fantastiskt med kartsystemet. Jag kan se exakt var larmet kommer ifrån om jag har svårt att hitta och så kan jag ju se var närmaste hjärstartare finns. Det är hjärtstartaren som räddar liv, säger Annika Granat som är sms-livräddare.

Stockholm är det första län som använder den här appen, som tagits fram av KI och Södersjukhuset i samarbete med bland andra SOS Alarm och Hjärt-lungfonden.

Men även Region Skåne och Västra Götaland ligger i startgroparna.

– Målet är att öka överlevnaden vid hjärtstopp ytterligare och vem som helst med utbildning kan delta i det arbetet, säger Mattias Ringh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.