Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har kommer ta in andra behandlingsmetoder som på internationell nivå fungerar” säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriutskottet i region Stockholm. Foto: Maja Flygt/SVT

Ny ätstörningsvård i Stockholm – men konkret plan saknas

Publicerad

Allt fler söker vård för ätstörningar i Region Stockholm och nu ska vården förändras. Men det finns fortfarande ingen exakt plan för hur det ska se ut och hur många vårdplatser det blir.

Från och med nästa år ska all dagvård och slutenvård för ätstörningar samlas i regionens egen regi, istället för som det är nu där vårdplatserna är fördelade mellan regionens vård: Stockholms centrum för ätstörningar och Mandos ätstörningskliniker.

Bakom beslutet att inte fortsätta avtalet med Mando ligger bland annat en rapport från regionen som visat på flera brister på klinikerna.

Granskning av ätstörningsvården

– Vi ser att vissa patienter har fått hjälp där, men den stora massan har inte fått det, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriutskottet i region Stockholm.

Mer samarbete med psykiatrin

En del av förändringarna som regionen vill göra är att satsa mer på att försöka fånga upp patienter tidigare, hos skolpersonal och ungdomsledare. De vill också samordna mer av ätstörningsvården tillsammans med psykiatrin.

Förändringarna nu har väckt starka reaktioner från de som varit nöjda med vården på Mandos ätstörningskliniker.

– Regionens planer utgår från att ätstörningen kommer utav ett psykiatrisk problem och Mandometerklinikern har alltså jobbat ifrån totalt annan synvinkel, säger Jörgen Frändfors, ordförande i Föreningen mot Anorexi och Bulimi.

Saknas konkret plan

Enligt Sandra Ivanovic Rubin (MP) finns inga planer på att minska antalet vårdplatser, men inte heller någon färdig plan för hur många platser som ska finnas framöver.

– Just nu jobbar vi med den och hur det kommer se ut.

I dagsläget finns det fyra vårdgivare som bedriver ätstörningsvård i regionen. Framåt ska detta utvecklas till tio vårdgivare för vuxna och nio för barn och ungdomar med uppdrag att erbjuda vård för ätstörning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet