Stockholms stad har beslutat att stoppa alla centrala upphandlingar inom äldreomsorgen tillsvidare. Beslutet kommer efter avslöjandena om vanvård på flera av det privata vårdbolaget Caremas boenden. Samtidigt väljer staden att ta över ansvaret för äldreboendet Koppargården i Vällingby.

Ny bild av skandalen vid Koppargården

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade vårdskandalen vid Caremas Koppargården handlade i botten inte om vanvård utan om samarbetssvårigheter mellan läkaren från företaget Trygg Hälsa och sjuksköterskorna. Det säger arbetstagarkonsulten Hans Kilsved till Dagens Samhälle sedan han för Kommunals räkning utrett vad som hände.

”Det blev väldigt tydligt att någon ville trycka dit Carema. Jag förstod att det fanns en grundläggande konflikt med läkarföretaget Trygg Hälsa, som för att rentvå sig självt målade upp Carema som förfärligt”, säger han till tidningen.

Enligt Kilsved har personerna som han intervjuat berättat sådant som inte passade in i ”nidbilden av Koppargården”. Till exempel hade kommunen godkänt bemanningsnivån och vid inspektioner inte funnit några allvarliga fel på omsorgen. Alltså borde kritik mot bemanningen ha riktats mot kommunen och inte mot Carema, enligt Kilsved, som också kritiserar mediernas ”drev”.

Vanvård på äldreboenden

Trygg Hälsas roll är märklig, säger Kilsved till tidningen, och anser att frågetecken måste rätas ut kring det privata företagets egen bemanning och dess samarbete med övrig personal vid Koppargården. ”Jag uppfattar inte företaget som seriöst”, säger Kilsved.

Det var under hösten 2011 som Dagens Nyheter avslöjade missförhållanden på en del av Carema Cares äldreboenden, till exempel Tallbohov i Järfälla kommun och Koppargården i Hässelby-Vällingby i Stockholm.

Carema Care kritiserades bland annat för att hygienen på äldreboendena varit undermålig, bemanningen för låg och för att flera gamla inte ansågs ha fått den vård de behövt.

Bolaget fick även kritik för det system som fanns med bonusar och aktieoptioner för företagets chefer.

Kilsvedsäger till TT att det inte pågick någon vanvård på Koppargården.

– Detär en skröna.

Hansäger att det egentligen inte var något konstigt på Koppargården. I stället vardet en konflikt mellan läkarbolaget Trygg Hälsa och sjuksköterskorna, blandannat gällde den att det fanns för få läkare och att läkaren inte deltagit ironder.

– Konfliktenskapade en vårdskada och ett antal incidenter. Men det var inte någonsystematisk vanvård som pågick, säger han.

Kilsvedhar på Kommunals uppdrag tittat på ett antal välfärdsverksamheter, bland annatKoppargården, som har förekommit i medierna. Målet är att Kommunal snabbare skakunna hitta problem på en arbetsplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på äldreboenden

Mer i ämnet