Ny hamn byggs i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen tog stadsfullmäktige i Stockholm beslutet att bygga en ny containerhamn i Norvik i Nynäshamn.

Bred politisk enighet råder i frågan – och man hoppas att beslutet ska skapa förutsättningar för företagsetablering och bostäder i Frihamnen och Värtan.

”Att hamna rätt” är en långsiktig plan som i huvudsak består av 14 punkter. I den finns viktiga direktiv för den fortsatta hamnverksamheten, bland annat utbyggnad av Norvik i Nynäshamn till ny storhamn.

Containerhamnen i Norvik

”Historiskt beslut”

Leif Rönngren (s), gatu- och fastighetsborgarråd i Stockholm säger att beslutet att flytta containerhamnen från Frihamnen i Stockholm till Norvil i Nynäshamn är viktigt ur flera perspektiv.

-Dels för att Stockholm och Mälardalen ska kunna stå sig bättre i konkurrensen, dels för att man vill kunna använda marken i Frihamnen bättre, bland annat till bostäder och företagsetablering.

Och i Nynäshamn säger man att detta är ett historiskt beslut.

2,5 miljarder

-Detta kommer att innebära 1.000-tals jobbtillfällen, både i Nynäshamn, i Södertörn och i Stockholm, säger Ilija Batljan (s), kommunalråd i Nynäshamn.

”Att hamna rätt” har bred politisk majoritet men just Norvik-delen har miljöpartiet reserverat sig mot. Partiet menar att exempelvis Södertälje eller Oxelösund vore bättre lämpade för ändamålet.

Den totala kostnaden för Norvik beräknas uppgå till minst 2,5 miljarder. Hur finansieringen ska gå till är inte klart, men redan nu har näringslivet i Nynäshamn visat sig intresserat av att vara med och betala delar av kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Containerhamnen i Norvik

Mer i ämnet