Foto: svt

Ny plan ska få unga tillbaka till skolbänken

Publicerad

I Stockholm finns minst 16.000 unga som varken arbetar eller studerar.

Nu har Stockholms stad utvecklat riktlinjer som ska göra det lättare att fånga upp de ungdomar som inte går eller har hoppat av gymnasiet.

19-åriga Amanda Rasmussen är en av många ungdomar i Stockholm som har hoppat av gymnasiet. Hon började direkt efter högstadiet men efter att ha bytt både skola och inriktning kände Amanda av olika anledningar att hon inte passade in.

– Jag gick naturinriktning först, men det var väldigt svårt och när jag inte mådde bra hade jag svårt att koncentrera mig på skolan. Jag testade att byta till samhällsinriktning på samma skola men kände fortfarande att det inte passade mig, så då var sista utvägen att hoppa av, säger hon.

Nya riktlinjer

Att fånga upp och föra register över unga mellan 16-19 som varken jobbar eller studerar är huvuduppdraget som Sveriges kommuner har enligt lagen om kommunalt aktivitetsansvar. I en ny handlingsplan som staden nu tagit fram finns riktlinjer över hur kommunen ska nå så många som möjligt.

– Jag tror det är viktigt att det är tydligt utpekat vem som har vilket ansvar i arbetet med att nå unga personer som hoppar av gymnasiet. Det blir tydligt i den här nya handlingsplanen vi tagit fram, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

”Skönt att någon kontaktade mig”

En viktig del för att nå ungdomar är uppsökandeverksamhet. Det börjar ofta med att ett brev skickas ut till den unga personen med information om vilka vägar hen har att välja mellan. Det var så Amanda Rasmussen kom i kontakt med stadens projekt Aim som är en del av Jobbtorg Stockholm.

– Då hade jag varit arbetslös i ett halvår, jag hade testat att börja på Komvux men det fungerade inte just då. Då blev jag kontaktad av Stockholms stad.

Nu vill Amanda försöka komma in på folkhögskola och samtidigt skaffa ett extrajobb. Att staden kontaktade henne är något hon i dag är tacksam över.

– Jag kände mig sedd. Det var inte jag som behövde kontakta dem. Det kan vara ett stort steg när man precis har hoppat av gymnasiet att behöva ta tag i det själv sen, säger hon.

Målet: tillbaka till studier

Målet med stadens verksamhet Aim är i första hand att få unga som hoppat av gymnasiet att komma tillbaka till studier. Skillnaden med den nya handlingsplanen är att staden nu kan kräva större och mer riktat ansvar. Det gör en stor skillnad menar Karin Tillhagen som jobbar på Aim.

– Jag tycker det är extremt bra. Jag har jobbat med det här i Stockholms stad i fem år. Nu finns det riktlinjer som säger hur vi ska jobba. Framför allt tycker jag att det är viktigt för de ungdomar där ute som verkligen kommer kunna få stöd, säger Karin Tillhagen, enhetschef på Aim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.