Foto: Bo Öhlén/SVT

Ny stombusslinje mellan Ropsten och Karolinska

Publicerad

Sträckningen som heter linje 6 ska knyta ihop de nya stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden.

Det är tätt mellan byggkranarna både i Norra Djurgårdsstaden och i Hagastaden. När områdena är färdigbyggda kommer runt 18.000 bostäder och 85.000 arbetsplatser att finnas i de nya stadsdelarna .

Därför gör nu Stockholms stad och landstinget en gemensam satsning på att starta en ny stombusslinje som ska gå mellan Ropsten och Karolinska.

– Poängen med de här stombussarna är att de klarar av att transportera många passagerare, säger Daniel Helldén (MP) som är trafikborgarråd i Stockholm.

– På det här sättet knyter vi ihop två nya områden som växer kraftigt, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Stombusslinje 6

Den nya sträckningen kommer att heta linje 6. Bussarna ska stanna på viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken, som till exempel Tekniska Högskolan och Odenplan där den nya pendeltågsstationen kommer att öppna i sommar.

– I framtiden finns det planer på att förlänga den här busslinjen till Lidingö och Solna, men det är en fråga som landstinget måste fatta beslut om, säger Daniel Helldén (MP).

Börjar rulla senast i december

Om allt går enligt planerna ska nya stomlinje 6 börja rulla mellan Ropsten och Karolinska senast  i december i år. Bussarna kommer att gå var femte till tionde minut under högtrafik och med lite glesare trafik under kvällar och helger.

– Vi behöver göra gatuarbeten för ett par miljoner kronor och så måste 10-15 bussar köpas in. Men den här satsningen ryms inom våra budgetramar, säger Kristoffer Tamsons (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.