Nya bevis – tiaminbrist påverkar ejdern

Uppdaterad
Publicerad

Ungarna kan inte dyka och har synliga förändringar i hjärnan.

Under flera år har ejdern i skärgården, minskat kraftigt i antal och ingen har riktigt kunnat förklara nedgången. Nu kan Statens veterinärmedicinska anstalt, bevisa efter fem års forskningar att ejdrarna lider av tiaminbrist, brist på B-vitamin, som leder synliga skador hjärnan och förändrat beteende.

– Nu har vi lyckats leda bevis på att tiaminbristen ger en effekt på ungarna, säger Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Förändrat beteende

I studien som ännu inte har publicerats, så har SVA jämfört ett område i Blekinge med 95 procents dödlighet hos ejderungarna med ejderungar på Island. Då visade det sig att tiaminhalten hos de svenska ungarna är extremt låg. SVA har också gjort en studie med 37 ejderungar och såg förändrade beteenden hos ungarna.

– Fem av ungarna klarade inte av att dyka under vattnet som de normalt ska göra och tre av dem dog. Slutsatsen är att de har ett förändrat beteenden av den låga tiaminhalten, säger Torsten Mörner till tidningen Skärgården.

Lätt byte

Det förändrade beteendet gör att ungarna blir de ett lätt byte för havsörnar och trut, enligt Torsten Mörner. Ungarna studien var i övrigt friska och inte undernärda.

Men det är fortfarande oklart vad som orsakar tiaminbristen.

– Efter det här måste vi titta på varför tiaminbristen uppstår. Är det fel i ekosystemet? Det är en större sak för samhället och myndigheterna att titta på, säger Torsten Mörner till tidningen Skärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.