Detta är tredje förslaget på en ombyggnad av Trygg Hansa-huset från 70-talet. Foto: Areim/SEB Trygg Liv

Nya turer kring Trygg Hansa-huset

Uppdaterad
Publicerad

Spektakulära glasvåningar på den blåklassade byggnaden får stadsmuseet att se rött.

Det handlar om Trygg Hansa-huset i korsningen Scheelegatan-Fleminggatan på Kungsholmen i Stockholm. En typisk 70-talskoloss som speglar det årtiondets arkitektur. Men oavsett vad man tycker om husets utseende är det inte en slump att fastigheten ser ut som den gör. Tvärtom.

– Både banker och försäkringsbolag hade en tanke bakom att uppföra väldigt monumentala byggnader. Man såg det som ett sätt att visa att de var solida och trovärdiga, berättar Ann-Charlotte Backlund på Stockholms stadsmuseum.

Påbyggnad i glas

Det är bland annat detta uttryckssätt som museet befarar ska försvinna om huset byggs om enligt det förslag som nu är aktuellt. Ett förslag där den nuvarande huskroppen blir intakt med en jättelik påbyggnad i glas uppe på taket.

Byggherrarna Areim och SEB Trygg Liv delar inte alls uppfattningen om att man förstör det gamla huset som invigdes i mitten av 70-talet.

– Vi delar stadsmuséets bild av kvarterets arkitektoniska betydelse. Men vi anser att vårt förslag tar tillvara de kulturhistoriska värdena. Vi vill skapa nya uttryck för vår tid, samtidigt som vi tar till vara de värden som finns och inte förvanska dem. Istället blir det gamla något som vi bygger vidare på, förklarar Erik Ullsten som är fastighetsförvaltare på Areim.

Flera ratade förslag

Det nya förslaget är det tredje i ordningen på en planerad ombyggnad av Trygg Hansa-huset. Det är också tredje gången som Stadsmuseet säger nej eftersom man anser att fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde. Till och med så värdefullt att det sedan 2009 har en så kallad blåklassning vilket är museets starkaste skyddsmärkning.

– Det är inte säkert att man skulle göra så stora ingrepp på ett äldre hus men man får inte glömma att även 70-talet är en av årsringarna i stadens historia som vi bör bevara, säger Ann-Charlotte Backlund på Stockholms stadsmuseum.

Oro för stadssilhuetten

I Stadsbyggnadsnämden är man i princip överens om att det är okej med en påbyggnad på Trygg Hansa-huset. Men inom Miljöpartiet, som tillhör majoriteteten, är man ändå inte helt övertygade om att det nuvarande förlaget är det allra bästa.

– Jag är orolig för vilken effekt det kan få för Stockholms silhuett eftersom byggnaden redan nu ligger högt upp. Med ytterligare en stor påbyggnad kan fastigheten komma att synas vida omkring. Det behöver utredas bättre, säger Cecilia Obermüller (MP).

Till och med den första veckan i december kan allmänheten titta på den modell som finns över det planerade bygget. Modellen står uppställd på Fleminggatan 16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.