Johan Wändesjö, hans son Melker och Calle Mjöberg (t.h.) var några av besökarna under dagens broinvigning. Foto: Lisa Åberg/SVT

Nyfikna tog sina första steg över nya bron

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kunde nyfikna ta sina första steg över den nya Svindersviksbron, som förbinder Kvarnholmen med Nacka.

Inom ett par veckor kommer boende på Kvarnholmen få betydligt närmre till centrala Nacka än i dag. Då öppnas den så kallade Kvarnholmsförbindelsen – bestående av den nya bron över Svindersviken och en tunnel på Nackasidan – upp för trafik. Men redan i dag kunde nyfikna ta sina första steg över bron, som invigdes under lördagen.

– Jag jobbar i Nacka strand och det är ju bra med ett alternativ till stora 222:an. Jag kanske inte kommer att använda bron så mycket, men det är kul när det händer något i kommunen, säger Calle Mjöberg, som var en av många besökare under invigningen.

Själva bron är 190 meter lång och arbetet med att få den på plats började i april förra året.

Kommunens erbjudande: gift dig på bron

Utöver möjligheten att promenera över bron och genom den anslutande tunneln har det under dagen också anordnats knattelopp – och under eftermiddagen kommer det förrättas bröllop på bron, men bara för par som anmält sig i förväg.

Har föregåtts av flera turer

Detaljplanen för Kvarnholmsförbindelsen antogs redan 2011 av kommunfullmäktige i Nacka. Därefter har den överklagats, godkänts och upphävts innan det slutliga klartecknet för projektet kom i april 2013 efter en dom i mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.