Nynäshamn får Sveriges näst största hamn

Uppdaterad
Publicerad

Nynäshamn hade en stor dag på torsdagen. Först kom beslut om en snabbare utbyggnad av Nynäsbanan. Sedan fick den nya jättehamnen i Norvik klartecken.

-Det är som att vinna Nobelpriset, säger Ilija Batljan (s), kommunstyrelsens ordförande till TT.

Det var regeringen som beslutade att Banverket får tidigarelägga utbyggnaden av spår och plattformar på Nynäsbanan mellan Nynäshamn och Västerhaninge, söder om Stockholm.

Containerhamnen i Norvik

”Jättelyft”

Nynäsbanan är i dag enkelspårig mellan de två stationerna. Problemen med tågförseningar är mycket stora och medför störningar för hela pendeltågssystemet i Stockholmsområdet.

-Nynäshamn är en kommun med många arbetspendlare. För dem är det här ett jättelyft, kommenterar Batljan beslutet.

Tidigareläggningen möjliggörs genom ett räntefritt lån på 250 miljoner kronor från landstinget i Stockholm.

Näst största hamnen

Beslutet att göra Norvik i Nynäshamn till framtidens containerhamn för Stockholmsområdet togs av styrelsen i Stockholms Hamnar. Norvik blir Sveriges näst största hamn och ersätter containerhamnen i Frihamnen, strax nordost om Stockholms innerstad. Bygget beräknas kosta minst 2,5 miljarder kronor.

-Det här leder till tusentals nya arbetstillfällen. Det är inte bara Nynäshamn som gynnas utan hela Södertörnsområdet. Det leder också till att Stockholms- och Mälardalsregionen får mycket bättre tillväxtförutsättningar än i dag, säger Batljan.

I början av nästa år fattar kommunfullmäktige i Stockholms stad det slutgiltiga beslutet om att börja bygga Norvikhamnen.

Kan inte välja

Enligt Batljan kom de båda beskeden inte helt överraskande.

-Jag har ju fått indikationer under resans gång men man vet aldrig förrän det blir ett definitivt beslut, säger han.

Vilket är du mest glad över, Nynäsbanan eller hamnen

-Jag kan inte välja. Det är omöjligt. De båda hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Containerhamnen i Norvik

Mer i ämnet