Foto: TT

Yngre läkare larmar: Stor brist på AT-tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Tiden mellan läkarexamen och en AT-tjänst har ökat enormt i Stockholm. Nu larmar Sylf, Sveriges yngre läkares förening, om en akut situation där det i slutändan är patienten som drabbas.

Lydia Bennedich Kahn är välutbildad: Förutom en läkarexamen har hon dessutom redan disputerat. Men karriärmässigt står det ändå still.

– Nu vikarierar jag som underläkare innan jag får AT-tjänst. Jag har väntat på den i över ett år, säger hon.

Brist på AT-platser

För att få sin legitimation måste den läkarexaminerade göra allmäntjänstgöring, så kallad AT, för att sedan kunna specialisera sig genom en ST-tjänst.

Växande problem i landet

Sylf, Sveriges yngre läkares förening, ser att tiden mellan examen och påbörjad AT-tjänst bara ökat med åren. Det som tidigare varit ett storstadsfenomen sprider sig nu över landet.

– Det vi ser nu är att väntetiderna ökar i hela landet från norr till söder, men Stockholm är fortfarande värst, säger Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf Stockholm.

Men faktum kvarstår: Kön till AT-platser är längst i Stockholm med snittiden 18 månaders väntan. Danderyds sjukhus står för toppnoteringen: Här är kön 24 månader.

Kan inte möta efterfrågan

– Jag tror att det handlar om att landstingen och sjukhusen inte har lyckats hitta ett samarbete för att tillsätta fler AT-tjänster. Det här är något som vi har varnat för i många år men nu ser det ut som det är akut, säger Madeleine Liljegren.

Även på landstinget har en växande pool av underläkare, som inte kommer vidare, noterats.

– Det är ett högt söktryck i Stockholm. Många vill göra sin AT i Stockholm och den efterfrågan kommer vi aldrig att kunna möta, säger Maria Englund, personaldirektör på Stockholm läns landsting.

Patienter drabbas

Men hon poängterar ändå att fler AT-platser är på gång. 2011 fanns 161 platser och i år är tjänsterna 197. Nästa år utökas platserna med ett 20-tal.

Det är inte tillräckligt, menar Sylf som tycker att det går för långsamt.

– Vi vill ha fler AT-tjänster i kombination med fler ST-tjänster så att vi får undan den här flaskhalsen. Det är det patienterna och Sverige behöver, säger Madeleine Liljegren.

– Nu har jag vikarierat så pass länge att jag egentligen skulle kunna vara nästintill legitimerad nu. Då brukar jag tänka att jag skulle kunna stå i samma situation med mer erfarenhet och kompetens som skulle vara positiv för patienten, säger Lydia Bennedich Kahn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet