Nytt program mot hedersförtryck lanserades

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserade Stockholms stad sitt program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Flera aktörer bjöds in till Stadshuset för en paneldebatt.

Socialförvaltningen har nu fått i uppdrag att utbilda olika aktörer i samhället om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. En stor del handlar om förebyggande arbete.

– Det handlar om skola och det handlar om äldreomsorg, och att öka kunskapen hos de redan idag som är experter och jobbar med de här frågorna varje dag. För vi ser att vi har unga människor i vår stad idag, och inte minst unga tjejer som inte har makten över sina egna liv och som de själva inte får styra över vem de ska gifta sig med och hur de ska klä sig eller vilka de ska umgås med. Det är oacceptabelt att det är så, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd.

Förutom socialborgarrådet deltog även representanter från polisen och olika organisationer som jobbar mot hedersvåld. I samtalet fick de yttra sig om vad de saknade i stadens program.

Viktigt att känna igen signalerna

En av talarna var Sara Mohammad, grundare och ordförande i den ideella föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Det är exakt som en läkare, om läkaren inte diagnostiserar en sjukdom då kan han inte heller ge rätt medicin till patienten. Därför måste man kunna höra och ta hand om signalerna på rätt sätt och inte skicka hem flickor och pojkar i utsatthet.

Hon tycker att programmet är bra och behövs, men menar att det är viktigt att staden tydligt skiljer på mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

– I mäns våld mot kvinnor, där kan kvinnan söka och få stöd utav sin familj. I hedersrelaterat våld och förtryck så kan familjemedlemmen vara den farligaste personen för just den utsatta personen, Sara Mohammad ordförande GAPF.

Många män vågar inte anmäla

Oppositionen välkomnar programmet men Kristdemokraterna tycker att för lite fokus läggs på de pojkar och män som utsätts för våld.

– Jag tycker att det är jättebra att staden tar fram ett program. Men, vi tycker att man glömmer de pojkar och män som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterad våld och förtryck. Vi vill att man lyfter den frågan mera. För mörkertalet är stort, och många män vågar inte anmäla att de blir utsatta för våld, säger Erik Slottner (KD) är gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus.

Och socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP), höll med om kritiken.

– Det går alltid att göra saker bättre, men när det gäller just att tydligt peka ut att även män och pojkar kan vara utsatta för våld och förtryck så tycker jag att det är väldigt viktigt och bra att vi är tydliga med det i det nya programmet, säger Åsa Lindhagen (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.