Rykten om att MPR-vaccinet leder till autism sprids fortfarande i området – endast 70 procent är vaccinerade Foto: SVT

Nytt projekt ska få fler att ta MPR-vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Endast 70 procent av invånarna i Rinkeby och Tensta har tagit MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.

Anledningen är att många är rädda för att vaccinering kan leda till autism – trots att forskning har slagit fast att det inte finns något samband mellan vaccinet och autism. Nu inleder Folkhälsomyndigheten ett informationsprojekt i området för att nå ut till invånarna som är tveksamma till att vaccinera sina barn.

För snart tre år sedan åkte Fatima Mohamed på semester till sitt hemland Somalia. Med sig hade hon sin då ettåriga dotter, som inte hade tagit MPR-vaccinet och blev smittad.   

– Läkaren sa till mig att hon har mässling och att hon om två tre dagar kommer få utslag och då kommer hon må bättre. Då frågade jag honom hur han visste att hon skulle bli bättre? Då sa han att ”jo, eller hon kan dö också”, berättar Fatima Mohamed.

– Det var en kalldusch, det kändes som att världen hade stannat, säger Fatima Mohamed.

Informationsfilmer och föreläsningar

Fatima Mohamed jobbar som tolk och är en av tolv så kallade kunskapsspridare som är del i Folkhälsomyndighetens projekt för att nå ut med rätt information till dem som fortfarande är tveksamma till MPR-vaccinet i Tensta och Rinkeby. Förutom muntlig information satsar Folkhälsomyndigheten även på informationsfilmer och föreläsningar för att nå ut.

– Jag vill inte att någon annan ska behöva uppleva det som jag fick uppleva, säger Fatima Mohamed.

Falskt rykte spreds genom The Lancet

Ryktet om att MPR-vaccinet kan sammankopplas med autism började spridas redan 1998 genom en forskningsartikel i tidningen The Lancet. Men forskningen visade sig vara falsk – trots det fortsätter ryktet att spridas även om barnavårdscentralen försöker nå ut med rätt information.

– Det har att göra med att rykten sprids utanför BVC, så de har svårt att nå ut med information och nå föräldrarna. Risken är att det sprids och blir utbrott i områdena, säger Karina Godoy, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.