Foto: SVT

Obemannade farkoster ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Rapporterna om drönare som gör intrång i kontrollerat luftrum kring våra flygplatser har duggat tätt det senaste halvåret och fler lär det bli om inte regelverket börjar efterlevas, menar Transportstyrelsen.

– Vi ser det här som ett växande problem som verkar bli värre och värre, säger Ulf Wallin pressansvarig på Swedavia, det är som att sätta människor utan körkort i en bil och släppa ut dem i stadstrafik fortsätter han. Kanske måste Transportstyrelsen se över regelverket.

I dag finns det över 30.000 obemannade flygfarkoster runt om i landet. Transportstyrelsen arbetar hårt för att information om regelverken ska nå ut till samtliga nya drönarägare.

Drönare växande problem

Missar information

Bland annat har de har inlett samarbete med importörer av obemannade flygfarkoster för att ett informationsblad ska finnas med i kartongen drönare kommer i.

Men problemet är att de flesta som köper drönare handlar online på webben och då har transportstyrelsen ingen möjlighet att nå ut med sin information.

Reglerna efterlevs inte

Luftfartslagen och luftfartsförordningen togs i bruk 1 september 2010 och enligt Rémi Vesvre ledningsstrateg på Sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen behövs det inte fler bestämmelser.

– Regelverket uppfyller sin funktion, det finns beskrivet bland annant på vår hemsida vart och hur man ska flyga, problemet är att reglerna inte efterlevs, säger han.

Ökat antal brott

Varje flygplats har en kontrollzon som ska var ostörd för att flygsäkerheten ska vara 100 procent och hela Stockholms Stad är täckt av en sån zon då luftrummet är öppet men det finns undantag som Gärdet. Där kan du få tillstånd att flyga även om luftrummet är öppet, dock ska flygledningen i Bromma alltid meddelas.

Hittills i år har 16 brott mot luftfartslagen förekommit varav 8 anses allvarliga. Det är en markant ökning i jämförelse med 2014 då bara ett sådan fall förekom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare växande problem

Mer i ämnet