Omdiskuterade huset på Torsgränd kan bli kvar

Uppdaterad
Publicerad

Ett hyreshus på Torsgränd i Vasastaden har återkommande problem med inomhusmiljön, fastighetsägaren vill riva men politikerna har sagt nej. Och nu visar en oberoende utredning att felen går att rätta till, utan rivning.

Under flera år har hyresgästerna på Torsgränd i centrala Stockholm klagat över hälsobesvär och brister i skötseln av huset. Nu vill fastighetsägaren riva fastigheten med 144 lägenheter och istället bygga en ny som rymmer 400 lägenheter.

AFA fastigheter hävdar att de sköter om byggnaden bra men att den måste rivas eftersom huset innehåller innehåller kaseinhaltigt flytspackel.

– Den här byggnaden har ständigt återkommande problem med inomhusmiljön, säger AFA Fastigheters projektchef Gunilla Högbom.

Två tidigare utredningar

AFA Fastigheter har tidigare gjort två utredningar av byggnaden och kom fram till att den måste rivas. Men politikerna i stadsbyggnadsnämnden sade nej och krävde att man skulle göra en oberoende utredning. Nu har en oberoende expertgrupp undersökt huset och den menar att fastigheten går att renovera.

– Av hälsoskäl är det inte nödvändigt att riva fastigheten. Vi har har sett liknande fall i till exempel Dalen, där upplevde de boende större problem som försvann efter en renovering, säger Lars Ekberg som är docent i installationsteknik CIT Energy Management.

Irritation i luftvägarna

När huset byggdes på åttiotalet så användes flytspackel som innehåller kasein. När kasein kommer i kontakt med fukt så avger det ammoniak och det finns fukt i huset.

Kasein ger bland annat irritation i luftvägarna och dålig doft.

Bristande underhåll

Vissa hyresgäster anser att husets brister och problem delvis beror på bristande underhåll. Lars Ekberg ger dem delvis rätt. Han menar att byggnadens brister beror på bland annat dålig ventilation även om fastighetsägaren har gjort förbättringar så borde det har gjorts tidigare.

– Om man vill riva så ska man uppge andra anledningar än hälsoskäl, säger Lars Ekberg.

Men Gunilla Högbom säger att AFA Fastigheter står kvar vid sin bedömning.

– Vi måste ta ansvar för problemen. Vi kommer aldrig att känna oss trygga med att problemen är borta även efter en omfattande renovering. Vår bedömning kvarstår, att vi vill bygga nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.