”Försämra inte sommartrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara ett par dagar kvar till Moderaternas omstridda upphandling av sjötrafiken i Stockholms skärgård kastar nu Centerpartiet in en brandfackla. De kräver att sommartrafiken inte försämras och att skärgårdsborna själva får vara med och utforma tidtabellerna.

På måndag är det dags för Trafiknämnden att fatta beslut i frågan om upphandlingen av sjötrafiken. En upphandlingsprocess som kantats av massiva protester från skärgårdbor och näringsidkare, men också från Moderaternas allianskollegor. Och Centerpartiet hotar nu med dra sig ur om de inte får igenom sina krav.

Accepterar inga försämringar

– Först och främst accepterar vi inte försämringar av skärgårdstrafiken. Vi är för de förbättringar av höst-, vinter- och vårtrafiken som föreslagits, men vi kräver att de inte blir försämringar av sommartrafiken, säger centerpartistiska skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Oron gäller bland annat turerna till populära öar som Utö och Möja som försämras så att besökare kommer ut först efter lunch och måste åka hem före kvällen. Och resenärer som måste ta sig till Waxholm istället för att stiga ombord vid Strömkajen i city.

Centern kräver också att det ska vara möjligt för öbor att kunna arbetspendla året om. Enas man inte på måndag blir det yttterligare ett till två år av oviss väntan på beslut.

ABC: Men om Moderaterna fortsätter att säga nej och inte vill kompromissa?

– Ja då har de i denna tv-ruta ett klart svar från Centern, då röstar vi nej till upphandlingen,  säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphandlingen av skärgårdstrafiken

Mer i ämnet