Idag inleds rättegången mot den åtalade tunnelbaneknuffaren i Stockholms tingsrätt. Foto: Polisen/TT

Offret rullades in i rättsalen i en rullstol

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 34-åriga mannen som åtalas för att ha knuffat ner en yngre man på tunnelbanespåret i maj i år. SVT Nyheter Stockholm har under förmiddagen varit på plats inne i rättssalen i Stockholms tingsrätt.

Det var strax efter nio-tiden som rättegången inleddes. Enligt SVT Nyheter Stockholms reporter som var på plats så begärde åklagaren att rättsintyget skulle dras bakom stängda dörrar, på grund av integritetsskydd för den skadade mannen. 

När den åtalade mannen trädde in i rättssalen fick han börja med att ta av sig fot- och handfängslen på prov. Han hadde dessa på grund av risken för våld och de skulle enbart användas i yttersta nödfall enligt rättens ordförande. Vakter stod även bakom den åtalade. 

Fingeravtryck från den åtalade har hittats vid Skarpnäcks tunnelbanespärr. Enligt åklagaren är mannen tydligt identifierbar när han, genom hopp över spärren, passerar igenom ner till perrongen den 31 maj. Enligt åklagaren ska mannen ha burit samma jacka då som när han greps.  

Rullades in i salen i rullstol 

Offret rullades in i rättssalen i en rullstol. Ett vittne som hörs under dagen stod enbart en till två meter ifrån den 23-åriga mannen och hans fru på perrongen när putten utfördes.

Åklagaren varnade för mycket obehagliga bilder innan övervakningsfilmerna spelades upp. På filmen såg man hur tåget rullade in på perrongen och den åtalade mannen började röra sig fram emot offret.  

– En kraftig knuff, en hastigt gående rörelse mot offret. Han trillar mer eller mindre handlöst mot tåget. Man ser att han använder hela sin kropps kraft. Tåget kommer in i ungefär samma sekund som knuffen utdelas, sa åklagare Carl Melberg.  

Paret hade precis hunnit ta sina första steg emot tågspåret när knuffen kom. 

”Han tycks ha släpats med ett tiotal meter”

SVT Nyheter Stockholm reporter på plats berättade hur det hördes snyftningar inne i rättssalen när övervakningsfilmen visade knuffen. Den åtalade visade inte några känslouttryck under rättegången berättade vår reporter.

Paret, offret och hans fru, försökte trösta varandra. Han höll om sin fru som satt bredvid honom.  

Kamerorna visar, enligt åklagaren, hur gärningsmannen flyr springande upp ur tunnelbanan vid T-centralen. Åklagare Carl Melberg berättade hur offret upptäcktes av räddningspersonalen.  

– När han hittades av räddningspersonalen låg han med huvudet i tågets färdriktning. Han tycks ha släpats med ett tiotal meter.

Efter händelsen låg offret nedsövd i tre veckor, totalt har han vistats på sjukhuset i sex veckor. Han genomgår i dagsläget rehabilitering.

Hustrun: ”Jag trodde att han var död”

Hustrun till offret har sjukskrivits efter händelsen på grund av stress och ångest. Hon hade svårt att prata för gråten när det var hennes tur att ge sitt vittnesmål. 

– Jag ser att tåget kommer. Vi ställer oss närmare som man brukar göra. Och helt oväntat blir han nerputtad. Jag uppfattar att det är väldigt stor kraft i det. Och så förvinner han. Det sista jag ser av honom är hans ryggsäck vid tåget och sedan försvinner han, sa frun.

– Jag kunde inte göra något. Jag kände mig hjälplös. Maktlös. Jag trodde att han var död. Ingen överlever väl ett tåg, fortsatte hon.

”Jag har inga minnesbilder alls” 

Offret berättade under rättegången om att han var väldigt borta de första veckorna under sjukhustiden och att han aldrig har träffat den åtalade. Att han skulle ha blivit knuffad framför tåget var enligt honom otänkbart.  

– Jag har inga minnesbilder alls. Ibland känner jag mig hoppfull, men det är från dag till dag. Men så andra dagen tänkte jag på min fot, som inte finns längre. Jag började skylla på mig själv, jag trodde först att jag hade ramlat ner på spåret, sa offret. 

Offret berättade hur han fortfarande plågas av svåra smärtor på grund av sina skador.

Den åtalade vägrar svara på frågor

När åklagaren frågade den åtalade om motivet bakom gärningen var gärningsmannen mycket förtegen. 

– Jag tänker inte svara på något. Jag ville inte komma på den här rättegången. Jag vill inte svara på era frågor. Jag tänker inte lyssna på dig, sa den åtalade när åklagaren ställer sina frågor.

Den lilla sinnesundersöningen – en så kallad paragraf 7-undersökning – visar på att man kan misstänka en allvarlig psykisk störning hos den åtalade, enligt åklagaren Carl Melberg. Om det ska göras en stor sinnesundersökning av den åtalade återstår att se. På tisdag kommer besked om det.

Tunnelbaneföraren: Han blev definitivt knuffad 

Tunnelbaneföraren till tåget som körde på offret hördes som ett av vittnena. Han berättade att han blev otroligt påverkad av händelsen och kunde inte ta sig ut ur förarhytten. Enligt honom körde tåget i ca 45 kilometer i timmen. 

– En tredjedel in på plattformen ser jag hur han blir knuffad. Jag ser hur han stapplar två till tre steg framåt innan han faller. Det sker tre till fyra meter framför mig. Han blev definitivt knuffad. Jag hade så mycket adrenalin i kroppen efteråt att jag knappt kunde ställa mig upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.