En rad övergrepp rapporterades under musikfestivalen We are Stockholm förra året. Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm/TT

Ofredande av tjejer kartlagt

Uppdaterad
Publicerad

Endast en bråkdel av sexuella ofredanden mot unga tjejer sker på badhus och festivaler, visar polisens sammanställning. Samtidigt är övergreppen en del av många skolungdomars vardag.

I samband med rapporteringen om grupper av utländska män i Tyskland som omringat kvinnor på nyårsnatten och utsatt dem för sexuella ofredanden kom också uppgifter om liknande händelser i Sverige, bland annat på ungdomsfestivalen We are Stockholm.

Nu visar polisens egen kartläggning att den typen av sexuella ofredanden utgör en mycket liten andel – två procent – av det totala antalet anmälda sexuella ofredanden mot personer under 18 år.

Övergrepp på festival

– I de här sällan förekommande händelserna som skett mer organiserat och i kompisgäng kan vi se att det finns en överrepresentation av nyanlända flyktingungdomar, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Ensam gärningsman vanligast

En annan form av sexuella ofredanden som fått mycket medial uppmärksamhet är de som skett på badanläggningar. Vid drygt hälften av de polisanmälda fallen har det funnits en skäligen misstänkt som i majoriteten av fallen varit en asylsökande pojke.

Vid andra typer av sexuella ofredanden går det inte att peka ut någon specifik profil för gärningsmannen. ”Åldrarna varierar från unga pojkar till män i 50–60 årsåldern” och personen agerar oftast ensam.

Ofredanden sker fördolt

Massmedialt fokus till trots är varken sexuella övergrepp i badhus eller vid kulturevenemang de vanligaste. Polisens sammanställning av anmälningar under perioden 2011–2016 där offret varit under 18 år visar att flest anmälningar gäller sexuella ofredanden på nätet, följt av ”privat/avskild” plats och ”gata/väg/park”. På fjärde plats hamnar skolmiljö.

Men det som gjort störst intryck på Mats Löfving är inte antalet anmälningar i sig utan det som kommit fram när polisen varit ute och pratat med skolungdomar för att komplettera problembeskrivningen.

– De målar upp en bild av en värld där vi vuxna är förvånade över det som händer medan deras egen reaktion är att ”det här är vår vardag”. Jag har förvånats över att känslan av normalisering har kommit så långt i ungdomsmiljön, säger han till TT.

Polisen har nu beslutat om en rad förebyggande åtgärder men också om sådant som ska underlätta en identifiering av gärningsmän – exempelvis kameraövervakning vid större evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet