Uppsala kommun avråder allmänheten från att bada i Sunnerstabadet. Foto: TT

Tantobadet: tjänligt vatten efter nya prover

Publicerad

Nya provtagningar från Tantobadet visar att vattenkvaliteten nu är tjänlig. Men kontinuerliga provtagningar kommer ske under resten av sommaren. – Vi vet inte vad som orsakat det dåliga vattnet, säger Danuta Persson på Stockholms stads miljöförvaltning.

Förra veckan rapporterade SVT Nyheter Stockholm om att vattenkvaliteten vid Tantobadet var otjänligt och prover visade E. coli-bakterier. Stockholms stads miljöförvaltning avrådde folk med hudutslag eller liknande problem samt små barn från att bada i vattnet. Men nu har nya prover tagits och resultatet har utvecklats till det bättre.

– Vi tog nya prover i torsdags och de visar att vattenkvaliteten nu är tjänlig. Nu kommer skyltarna som avråder från bad vid badplatsen att tas ner och det är fritt fram att bada igen, säger Danuta Persson från Stockholms stads miljöförvaltning. 

”Regnvatten kan tillföra föroreningar”

Men orsaken till det dåliga vattnet som funnits är ännu inte kartlagd och enligt Danuta Persson är det svårt att fastställa anledningen. 

– Vi vet inte vad som orsakat det dåliga vattnet. Det kan bero på att det är en mindre badvik och då är det mer utsatt än en större vik. Regn kan också ligga bakom orsaken, regnvatten kan tillföra föroreningar från utsläpp runt omkring badplatsen.

Provtagning sommaren ut

Kontinuerliga provtagningar kommer att tas på badvattnet vid Tantobadet resten av badsäsongen för att allmänheten ska känna sig säkra. Danuta Persson uppmanar också stockholmarna att hålla koll på Havs- och vattenmyndighetens hemsida som redovisar alla provresultat som tas på badvattnet i Stockholm.

– Här kan du se resultat för varje enskild badplats och hålla koll på provtagningsdatumen och angivna halter på varje prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.