Foto: SVT

Oklart när Täby kan ta över asylboendet

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av mars gick Täby kommun ut och meddelade att de från och med den första maj tar över driften av asylboende i Täby Park. Men när SVT Nyheter Stockholm över en vecka senare når kommunalrådet Leif Gripestam (M) är det ännu inte helt klart när och hur ett övertagande av verksamheten ska ske.

Det var snålblåst och kyligt väder när kommunstyrelsens ordförande i Täby Leif Gripestam (M) den 15 mars ställde sig framför gamla Täby Park Hotell för att bli intervjuad om att kommunen skrivit på papper om att ta över driften för asylboendet i fastigheten. Lösningen skulle göra att Täby klarade av mottagandet av nyanlända under 2016 och 2017.

Gripestam: ”Målbild om att ta över verksamheten”

Anställda från Migrationsverket blev tagna på sängen när SVT Nyheter började ställa frågor om hur det skulle gå till när driften nu skulle tas över av kommunen. Varken presstjänsten eller sektionschefen på myndigheten kunde bekräfta att de skulle lämna över ansvaret för asylboendet.

Leif Gripestam menar trots oklarheterna att saken i princip är klar.

– Tjänstemän från kommunen ska träffa Migrationsverket på måndag. Det är en diskussionsfråga men vår målbild är att ta över verksamheten den 1 maj, säger han.

Men i detta avtal så står det att övertagandet av verksamheten kräver att Migrationsverket godkänner ett övertagande?

– Vad som är klart är att vi skrivit på ett avtal med fastighetsägaren. Det skulle vi ju inte göra om vi inte skulle kunna ta över driften.

Fortsatt behov av att använda hotellet

På Migrationsverket är man mån om att poängtera hur viktigt det är med en god relation till Täby kommun. Men att man är i behov av fastigheten en tid framöver.

– I nuläget ser vi dock ett fortsatt behov av att använda boendeplatserna på Täby Park Hotell under en tid framöver. Därmed kan vi idag inte bestämma ett exakt datum då vi skulle kunna frånträda hyresavtalet i förtid, säger sektionschefen Jaak Meri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.