Omfattande köttfärs-fusk på Ica-butikerLitar du på butikernas kötthantering?

Uppdaterad
Publicerad

Några Ica-butiker i Stockholmsområdet har fuskat med datummärkningen av kött. -Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt, säger Peder Larsson, vd för Ica Sverige.

Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning har granskat hur kött hanteras i affärer innan förpackningarna läggs ut i diskarna.

Programmet sänds inte förrän på onsdag kväll, men reaktionerna lät inte vänta på sig. Redan under tisdagsförmiddagen gick Ica ut med ett pressmeddelande där livsmedelsjätten förklarar att koncernen ser mycket allvarligt på uppgifterna.

Fyra butiker

Peder Larsson säger att Ica blev kontaktade av Uppdrag Granskning i fredags.

-Den information vi fick var att de har filmat i fyra butiker i Stockholmsområdet och där konstaterat att man har packat om färs. Därmed förändrar man bäst-före-datumet.

Larsson säger att han är arg och besviken över det som har inträffat. Att märka om kött med nytt datum strider mot såväl livsmedelslagen som Icas egen kvalitetspolicy.

I helgen har han och koncernens kvalitetsansvarige träffat de fyra handlarna och deras färskvaruansvariga för att ”ta dem i örat” och ge dem en rejäl utbildning i livsmedelshantering.

-De bekräftar att det har gått till så här. Till oss gav de förklaringen att de inte hade haft tillräckligt bra kontroll i butikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.