Foto: SVT / TT

Solna vill tvinga anställda att fimpa

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Solna vill att det ska bli förbjudet att röka på arbetstid för de som arbetar inom äldre- och individomsorgen. Den som måste röka, ska bara få göra det under lunchtid.

I Solna kommer hemtjänstpersonal som röker bara att kunna ta sig ett bloss under lunchtid. I alla fall om politikerna får som de vill.

För under tisdagen beslutade omvårdnadsnämnden att utreda om kommunen ska införa rökförbud för all personal som arbetar inom omvårdnadsförvaltningen.

Det gäller personer som är anställda inom den kommunala hemtjänsten, på vård- och omsorgsboenden och som är personliga assistenter kopplat till LSS.

– Genom att införa rökfri arbetstid så gör vi en satsning på omsorgstagarnas miljö, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Gäller all personal

Det var på initiativ av Kristdemokraterna som frågan togs upp. Alliansen beslutade då tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet att utreda förutsättningarna för att införa rökfri arbetstid och rökfri arbetsmiljö inom omvårdnadsförvaltningen i Solna.

Ambitionen är att ingen ofrivilligt ska utsättas för tobaksrök. Det gäller både personal och vårdtagare.

– Omsorgstagare har svårt att värja sig mot passiv rökning och tobaksrök om de får besök av rökande personal. Personal kommer hem till brukarna och röklukten kan ha fastnat i kläderna, säger Samuel Klippfalk (KD).

Blir den andra rökfria förvaltningen

När det formella beslutet fattas blir omvårdnadsförvaltningen den andra förvaltningen inom Solna kommun som inför det här rökförbudet.

Redan tidigare har kommunen fattat beslut om att de anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen inte får röka på arbetstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.