Susanne Nordling (MP) och Dag Larsson (S) landstingsråd i opposition reagerar starkt på avslöjandena om Ultragyn.

Oppositionen: ”Alliansen styr mot onödig vård”

Uppdaterad
Publicerad

Expressen skriver i dag om hur landstinget fortsätter att granska den privata gynmottagningen Ultragyn. Det efter uppgifter om att gynekologerna på kliniken får bonus efter hur mycket de skär i patienterna. Oppositionen menar att avslöjandet inte överraskar och kräver att landstinget ser över avtalsformen vårdval.

Landstingsråd i opposition är upprörda över uppgifterna angående Ultragyns bonussystem.

– Jag tycker att det är groteskt att vårdetik ställs vid sidan av och att plånboken ska avgöra vilket ingrepp man väljer. Det är även uppseendeväckande att ett företag använder engångsinstrument två gånger. Det riskerar kvinnors hälsa, säger landstingsråd i oppostion Dag Larsson (S).

Kräver genomgång av landstingets kontrakt

Dag Larsson kommer att kräva en genomgång av samtliga vårdgivare i Stockholm för att se om det finns fler som använder sig av liknande bonussystem.

– Jag kräver nu att man vänder sig till alla som har ett kontrakt med landstinget och säkerställer så att de inte använder sig av bonussystem på ett sådant här groteskt sätt. När bonussystem kopplas till specifika ingrepp så riskerar man patienternas hälsa, säger han.

Ingen överraskning för MP

Avslöjandet kommer inte som en överraskning för Miljöpartiet.

– Alliansens styrning av Stockholmsvården funkar så här. Om ersättningen ges per mängd producerad vård blir effekten överdiagnostisering och att vård utförs i onödan. Den risken finns i all vård inom avtalsformen vårdval eftersom det inte finns några begränsningar för hur mycket vård som får produceras, säger Susanne Nordling (MP), landstingsråd i opposition.

Miljöpartiet vill att landstinget ger minskad ersättning per ingrepp och istället ger en högre ersättning per patient. Det för att vårdgivarna ska ta ett större helhetsansvar för vårdkvaliteten. De kräver också att landstinget ser över avtalsformen vårdval.

– Det är bekymmersamt att det är media och inte landstingets egna kontrollsystem som upptäcker avvikelser av det här slaget. Att det inte har ringt larmklockor tidigare får mig att undra hur stor del av de skenande kostnaderna inom vårdvalsavtalen som beror på onödigt producerad vård, säger Susanne Nordling (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.