Arkivbild från en förlossning. Foto: SVT / Arkivbild

Oppositionen vill slopa fria vårdvalet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan klubbas budgeten i landstinget och en punkt kan förändra förlossningsvården i grunden. Oppositionen vill nämligen helt ta bort vårdvalet för blivande mammor.

Förlossningsvården i Stockholm är under hård press och det har larmats om brist både på platser och personal.

Nedläggningen av BB-Sophia har lett till ökat tryck på andra kliniker och det är en het politisk fråga när fullmäktige träffas imorgon för att diskutera landstingsbudgeten. Oppositionen kommer nämligen att driva frågan om att slopa vårdvalet inom förlossningsvården.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Om man backar från det här systemet så kan man få alla förlossningskliniker att samarbeta. Man kan då beställa mer platser både på Karolinska och S:t Göran och det är vad vi Socialdemokrater vill, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) och menar att Moderaterna har en övertro på marknaden och privatiseringen.

– Den kan tyvärr inte kan lösa sjukvårdens komplexa utmaningar, säger hon.

Systemfel

Erika Ullberg (S) menar att vårdvalet är en del i ett systemfel och att alliansen måste tänka om.

– Man ska inte stycka upp vården som Moderaterna vill, och ha en övertro på att privatiseringarna löser detta. Det här måste politikerna ta hand om, säger hon. 

Vågmästarroll

Socialdemokraterna har stöd i frågan av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men om förslaget går igenom avgörs av Sverigedemokraterna som har en vågmästarroll. Till SVT säger gruppledare Dan Kareliusson (SD) att de inte har bestämt sig men gärna tar diskussionen men båda parter.

Moderaterna prioriterar fria vårdvalet

Men alliansen är tydliga med att det fria valet är deras högsta prioritet.

– När man behöver sjukvårdens resurser så är vårdvalet en fantastisk möjlighet. Det ger människor rätt att välja och just när man ska föda barn är det väldigt viktigt att veta att man får komma till den mottagning som man valt, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Erika Ullberg menar att ni har en naiv tillit till den fria marknaden och att det är dags att tänka om, att det är raka beställningar som gäller. Vad säger du om det?

– Raka beställningar betyder att en politiker har bestämt var man ska föda sitt barn. Det betyder att en politiker har bestämt hur många platser som ska finna här eller där. Det finns ingen politiker som kan klara av att göra det beställningen på ett bra sätt, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet