Foto: TT/SVT

Ministern orolig för smygprivatisering

Uppdaterad
Publicerad

Även om landstingsrådet i Stockholm säger att man inte tänker privatisera universitetssjukhuset Karolinska så litar inte ministern på att det förblir så.

–  Vi har sett nu under de senaste åren hur den styrande alliansen i Stockholms läns landsting har privatiserat allt mer och senast gjorde man ett utspel där man vill privatisera fler akutsjukhus, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), och fortsätter:

– Så jag är orolig över den ideologiskt motiverade privatiseringsiver som pågår i Stockholms läns landsting och jag är inte alls säker på att man låter universitetssjukhusen vara.

Det ska bli omöjligt för landstingen att privatisera landets universitetssjukhus i framtiden. Så lyder det lagförslag som sjukvårdsminster Gabriel Wikström och Vänsterpartiet presenterade i dag, och det riktar sig inte minst mot Stockholms läns landsting.

Lagförslag ska sätta stopp för smygprivatisering

Ansvariga landstingsrådet i Stockholm Anna Starbrink (L) avvisar att något sådant skulle vara aktuellt i Stockholm, men det litar inte ministern på.

– Vi har sett under åren hur man smygvägen eller bakvägen försöker privatisera universitetssjukhusvård och det här lagförslaget vill sätta stopp för det.

Det här är vård som är så viktig att den behöver vara sammanhållen i offentlig drift om den ska kunna hålla en hög kvalitet även i framtiden, menar Gabriel Wikström.

”Ideologiskt motiverad privatiseringsiver”

– Det som jag är orolig för är den här ideologiskt motiverade privatiseringsivern där man tittar på verksamheter som fungerar väldigt bra och är i världsklass men trots det vill slå sönder dessa vårdkedjan och på sikt riskera vården för de kanske mest sårbara patienterna.

Har du några exempel på det?

– Ja, man tittar på äldrevården inom landstinget, men också kardiologin och det är därför det nu är så viktigt att värna universitetssjukhusvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.