Foto: TT / Feministiskt initiativ

OS-frågan delar majoriteten i Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Medan Socialdemokraterna ser positivt på att utredningen visar att det finns bra förutsättningar för Stockholms stad att gå vidare med OS-ansökningar, ställer sig Feministiskt initiativ kritiska till OS-planerna.

Just kostnaden har fått Feministiskt initiativ i den styrande koalitionen att reagera. Man motsätter sig ett olympiskt spel och säger att pengarna istället borde läggas på välfärden.

– Det finns fördelar med OS. Men politik handlar om prioriteringar. Vi vill prioritera unga och kvinnor i förorten, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ Stockholm.

Vinter-OS i Stockholm

Läs mer: Stockholm ger tummen upp för vinter-OS 2026

Partiet gick till val på att bryta segregationen och det arbetet är påbörjat, men det finns mycket kvar att göra säger hon.

– Att i detta läge prioritera ett så dyrt evenemang är oansvarigt.

”Stockholmarna ska inte betala ur egen plånbok”

Även Liberalerna är kritiska till OS-planerna. Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, anser att det viktigaste är att stockholmarna inte ska stå för kalaset.

– Vi kommer att läsa rapporten med stort intresse och ta del av remissvar. Det är viktigt för oss att Stockholms stads skattebetalare inte kommer att behöva betala detta, säger Lotta Edholm till SVT Nyheter Stockholm.

Hon menar också att det är viktigt att värna om bostadsbyggandet i Stockholm.

– Byggnationen i Årsta till exempel, den planeringen får inte påverkas av att man ansöker om OS. Bostadsbristen är för stor fråga.

Splittrade åsikter bland stockholmarna

Lotta Edholm tror att det är en splittrad bild om man frågar stockholmarna.

– Det måste finnas en folklig förankring.

Centerpartiet håller med Liberalerna om att det är viktigt att Stockholms invånare inte ska betala för evenemanget.

– Det är roligt med stora evenemang och folkfest, men det är mindre roligt att behöva stå för notan när kalaset är slut, säger Karin Ernlund (C) gruppledare i Stockholms stadshus.

Läs mer: Förslaget: ”Här ska OS-byn ligga”

Projektet ska inte vara beroende av stockholmarnas plånböcker, tycker hon.

– Ett tydligt ekonomiskt ansvarstagande måste krävas, både från svenska staten och Internationella olympiska kommittén.

”Pengar borde gå till äldreomsorgen”

Vänsterpartiet i Stockholms stad anser att Stockholm av ekonomiska skäl inte ska gå vidare med en ansökan.

–  Det är väldigt viktigt för oss att stockholmarnas skattepengar används på allra bästa sätt och vi anser att de här pengarna skulle kunna användas klokare. De 60 miljonerna som beräknas till ansökan är en stor summa pengar som vi skulle behöva bland annat i äldreomsorgen, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm.

Stockholm uppmärksammas

Moderaterna däremot välkomnar beslutet att Stockholm stad går vidare med ansökningarna.

– Ett vinter-OS vore helt fantastiskt. Det skulle förstärka Stockholm som idrotts-och evenemangsstad. Vi kommer få fler besökare och utländska medier som uppmärksammar Stockholm även efter 2026, säger Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stad till SVTNyheter Stockholm.

Bara om kalkylerna håller

Men hon menar att det är med reservation för att kalkylerna håller.

– Det är viktigt att säkerställa att de ekonomiska kalkylerna kommer att ligga fast till 2026 och inte drar iväg ekonomiskt, fortsätter hon.

Är det inte viktigare att säkerställa att stockholmarna har bostäder och bra skolor?

– Jo, jag tycker att det måste gå främst. Men är man ekonomisk ansvarstagande har vi råd till både och.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet