Foto: TT

Över hälften av skoleleverna drabbade av kräksjuka

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av eleverna på en skola i Sigtuna drabbades på fredagen av kräksjuka, skriver skolans rektor Cecilia Meijer på bloggen Steningehöjdens skola F-6.

”Vi har ganska exakt 100 elever frånvarande i dag på skolan. Vi har aldrig varit med om något liknande men hoppas att det tar stopp nu när helgen är nära”, lyder ett stycke i blogginlägget.

På Steningehöjdens skola var endast 60 elever närvarande i fredags, skriver tidningen Aftonbladet.

Tvättat extra och städat

Rektorn Cecilia Meijer skriver i blogginlägget att man under fredagen städat extra och att man tvättar filtar, kuddar och leksaker. Föräldrarna uppmanas att se till att eleverna håller sig hemma 48 timmar efter den sista kräkningen.

Vinterkräksjukan är på väg mot sin topp, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Kräks en så smittas många. Det finns också en risk att smittan kommer via maten och då drabbas förstås också väldigt många i ett svep, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på myndigheten, till tidningen Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.