Foto: Jessica Gow/TT

Dömda rånare och våldsverkare kan jobba i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Dömda rånare och våldsverkare kan börja jobba i både förskola och skola, eftersom alla domar inte syns i registerutdraget som kommer från straffregistret. Nu reagerar politiker i Stadshuset och kräver att regeringen ser över lagstiftningen.

För att få börja jobba inom förskola, skola och fritidshem och annan pedagogisk verksamhet krävs att personen visar ett registerutdrag ur belastningsregistret. Men på utdraget anges inte alla brott som en person dömts för, eftersom de gallras bort.

De domar som syns gäller bara följande brott: Mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, alla typer av sexualbrott och barnpornografibrott.

Rån och misshandel syns inte i registerutdraget

Det är bara grova brott som diskvalificerar personer att jobba i förskola och skola. Brott som misshandel av normalgraden och rån av normalgraden har gallrats bort när den sökande söker jobb i förskola och skola.

– Om man har begått rån och misshandel så är man ju olämplig som lärare eller förskollärare. Det måste stå med i de här registerutdragen, säger Olle Burell, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm.

–Det är ju alldeles uppenbart att det är för klent. Människor som brukar våld mot andra människor har inte i skolan att göra. De ska vara föredömen och man måste vara väldigt säker på att de inte brukar våld mot barnen i skolan, säger Lotta Edholm, oppositionsråd för Liberalerna.

Kräver att regeringen gör en översyn

Polismyndigheten vill att regeringen ser över gällande förordningar, och nu vill alltså även poltiker över blockgränserna i Stadshuset att regeringen ser över lagstiftningen. Skolborgarrådet Olle Burell menar att utdragen måste kunna vara så pass heltäckande att staden kan göra en bedömning av personers lämplighet att komma i närheten av barnen i förskolor och skolor.

– Förutom att täppa till de kryphål som uppenbarligen finns så kräver jag att regeringen gör en översyn och tittar igenom de andra brotten som kan saknas i de registerutdrag som vi förlitar oss på, säger Olle Burell (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.